Malenica: Do listopada bi mogli izabrati deset novih ustavnih sudaca

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav donio je danas odluku o javnom pozivu za izbor deset novih ustavnih sudaca, a predsjednik Odbora Ivan Malenica izjavio je kako je realno da budu izabrani početkom listopada.

„Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je odluku da se raspiše javni poziv za desetero sudaca Ustavnog suda. Očekujem da se taj poziv u najkraćem roku objavi u Narodnim novinama i krene rok od 30 dana u kojem se svi zainteresirani kandidati koji ispunjavaju uvjete mogu javiti”, rekao je Malenica.

Dodao je kako još nisu počeli nikakvi međustranački dogovori i konzultacije oko kandidata, iako su, ističe, svjesni da se ustavni suci izglasavaju dvotrećinskom većinom u Saboru.

Nakon isteka roka od 30 dana, dodaje, kreće obrada pristiglih kandidatura i razgovor sa svim kandidatima u Odboru za Ustav.

"Nije realno da budu izabrani do ljetne stanke"

Malenica je ocijenio kako nije realno da novi ustavni suci budu izabrani do ljetne stanke u radu Sabora nego je realnije da se izaberu početkom jesenskog zasjedanja.

Krajem rujna ili početkom listopada realno je da suci Ustavnog suda budu izabrani, dodao je.

Na pitanje misli li da će biti teško postići međustranački dogovor o novim ustavnim sucima, kazao je da sve ovici o dinamici i tijeku razgovora, ali da od novog saziva parlamenta očekuje konstruktivnost svih političkih aktera, pa i kod donošenja odluke o novim ustavnim sucima.

Benčić: Imenujte ljude koji zaista imaju ugled

Na sjednici Odbora predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da podržava raspisivanje javnog poziva, dodavši kako mu je žao što to nisu napravili i ranije.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić pozvala je vladajuće da u dogovoru s oporbom odaberu i imenuju 'ljude koji zaista imaju ugled u stručnoj javnosti, a ne neke iz Sabora ili stranke'.

Prošloga tjedna istekao je mandat desetero od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda, no, po Ustavu, automatski im se produljuje još najdulje šest mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.