Maletić: "Jedina sam izvrsna ekonomistica u Europarlamentu", Jakovčić bijesan: "Kraj mene živoga?!"

Foto: FAH

NAKON što je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić danas kazala kako nije ušla u Vladu Andreja Plenkovića jer su u "Vladi trenutno 4 izvrsna ekonomista, a u EP-u nema izvrsnih ekonomista" osim nje, nije trebalo dugo čekati na reakciju njezinih kolega iz EP-a

> Ivana Maletić otkrila razlog zbog kojeg nije ušla u Plenkovićevu vladu

"Veli Ivana Maletić: "Jedina sam izvrsna iz ekonomije u Europskom parlamentu!" A eto mene živog! Pogledajmo tko je što napravio u životu!", osvrnuo se na njezin komentar IDS-ov Ivan Jakovčić.

U nastavku donosimo biografiju Ivana Jakovčića, s njegovim službenih stranica u Europskom parlamentu.

Biografija Ivana Jakovčića

Rođen je 15. studenog 1957. godine u Poreču, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. 1980. godine diplomirao Međunarodnu suradnju na Sveučilištu u Zagrebu.Uz hrvatski kao materinji jezik, tečno govori i piše na talijanskom, njemačkom, francuskom i engleskom jeziku. Radio je u društvu Pazinka d.d. u odjelu izvoza i marketinga od 1981. do 1986. godine. Zatim se seli u Austriju gdje 1987. godine započinje karijeru privatnog poduzetnika, koja se nastavila i nakon njegovog povratka u Hrvatsku 1989. godine.

Predsjednik je Istarskog demokratskog sabora (IDS-DDI) od 1991. do 2014. godine, a trenutno zauzima poziciju počasnog predsjednika stranke.

Na parlamentarnim izborima 1992. godine bio je izabran kao zastupnik drugog saziva Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske, koji je zasjedao od 1992. do 1995. godine. U istom mandatu, Ivan Jakovčić je također obavljao funkciju člana Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Zastupnik i vijećnik

Obnašao je funkciju zastupnika i u trećem sazivu Zastupničkog doma Hrvatskog sabora, od listopada 1995. do studenog 1999., te u četvrtom sazivu, od veljače 2000. do lipnja 2001. godine
Na lokalnim izborima 1993., 1997. i 2001. godine, izabran je kao vijećnik Skupštine Istarske županije, a od 1993. do 1997. godine zauzimao je mjesto predsjednika Odbora Skupštine Istarske županije za međužupanijsku i međuregionalnu suradnju, te odnose s iseljeništvom.

1994. Istarska županija postaje članica jedne od najvećih i najrespektabilnijih organizacija u Europi – Skupštine europskih regija. (AER-SER), kao prva regija članica iz Republike Hrvatske.

Ivan Jakovčić je bio predsjednik Odbora II Skupštine europskih regija od 1998. do 1999., predsjednik Odbora A istočno-zapadnu suradnju od 1999. - do 2000., i izabran je za potpredsjednika Odbora europskih regija u dva mandata, od 2003. - 2007. Nominiran je za pridruženog člana Predsjedništva/Presidiuma u 2006., a na toj funkciji se zadržao do 2008. nakon čega ostaje Počasni član.

Župan Istarske županije

Nakon Lokalnih izbora 2001. izabran je za župana Istarske županije. Funkciju župana Istarske županije obnašao je tri uzastopna mandata, sve do 2013. godine.

Izabran je za prvog privremenog predsjednika Jadranske Euroregije u lipnju 2006., a dvogodišnji mandat mu je potvrđen 21. rujna 2007. u Skadru, Albanija. Nanovo je izabran za predsjednika Jadranske Euroregije u listopadu 2009. u Splitu, Hrvatska. Jadranska Euroregija kao institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnije zajedničke problematike Jadrana, predstavlja model suradnje koji ujedinjuje transnacionalnu, prekograničnu i međuregionalnu suradnju u skladu s modernim standardima i brojnim primjerima diljem Europe. Sastoji se od 25 članica regionalnih i lokalnih jedinica iz Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Kao predstavnik Hrvatske zajednice županija, u siječnju 2010. godine izabran je za Euro-mediteransku Skupštinu lokalnih i regionalnih vlasti (ARLEM – the Euro-Mediterranean Regional and Local Assembly) te je imenovan podpredsjednikom ARLEM-ove Komisije za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove (ECOTER – Commission for Economic, Social and Territorial Affairs). ARLEM je savjetodavno tijelo COR - Committee of the Regions EU.

2012. i 2013. je član izaslanstva promatrača hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u Odboru regija Europske unije - Committee of the Regions EU; COR (po prestanku mandata župana Istarske županije prestaje i ova funkcija 2013.)

Tijekom osnivanja Instituta regija Europe (IRE) u kolovozu 2004. godine, Ivan Jakovčić je zajedno sa dr. Franzom Schausbergerom, snažno podupirao inicijativu za osnivanje ove važne organizacije. Istarska županija, kao jedna od regija osnivača IRE, 2004. je ujedno i postala članicom, a Ivan Jakovčić član Savjetodavnog odbora IRE.

Višestruko odlikovan

Predsjednik Republike Hrvatske mu u veljači 2010. dodjeljuje 'Orden Ante Starčevića', za doprinos, očuvanje i razvoj moderne hrvatske države.

U lipnju 2006., povodom 60. obljetnice Republike Italije, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, dodjeljuje mu najviše odličje naziva 'Grande Ufficiale (I.Classe).

Predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina u lipnju 2008. dodjeljuje mu Priznanje Autonomne pokrajine Vojvodine za toleranciju za 2008. godinu.

Drži počasnu titulu Viteza kulinarstva, koju mu je u travnju 2009. dodijelio Savez kuhara mediteranskih i europskih regija.

Predsjednik Republike Austrije dr.sc. Heinz Fischera 12. travnja 2010. godine odlikuje ga visokim priznanjem ‘Veliko zlatno odličje s Danicom za zasluge za Republiku Austriju’ (Großes Goldenes Ehrenzeichen mit dem Stern für Verdienste um die Republik Österreich: 1. Klasse).

Nakon Izbora za Europski parlament održanih u srpnju 2014. izabran je za zastupnika u Europskom parlamentu gdje ubrzo postaje izvjestitelj EU za Jadransko-jonsku strategiju, član Odbora za regionalni razvoj i podpredsjednik izaslanstva u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Albanije EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.