Mandić: Kerum je Vlaj, pajac koji govori stvari bliske nacifašizmu



PISAC i kritičar Igor Mandić bez previše dlake na jeziku i vrlo oštrog stava kritizirao je Željka Keruma i njegove antisrpske izjave kao produkt "nacifašističkog" hrvatskog sentimenta kojeg je uveo Franjo Tuđman.

"Kerum ne reprezentira Split, on je samo izabran. Predstavlja element Splita, kako kažemo mi građani, vlaški dio. On je građanin iz Muća, predstavlja taj element, teško da bi mogao predstaviti građansku stranku. To bi mogla biti mućka, ili mućkaroška, vlaška stranka, ali ne građanska", rekao je Mandić, uhvativši se za glavu dok je izgovarao Kerumovo ime u istoj rečenici s imenom Splita.

"Razjašnjavanje imena je jeftina igra Tuđmanovog vremena", ispričao je Mandić. Rekao je kako je Igor rusko ime, dok Mandić dolazi od sveta Magdalene. Njegovi su korijeni istarski, a rođen je u Šibeniku, rekao je Mandić nakon igre riječima Milorada Bibića Mosora, koji se referirao na Kerumove izjave o tome kako može po imenu i prezimenu prepoznati tko je Jugoslaven.

"Kerum je ideološki pajac s idejama bliskim nacifašizmu"

"Nije šovinistički prozivati doseljenike za stanje u gradu.  Naši Vlaji u Dalmaciji, to je stanovništvo koje je sastavno dio istoga etnosa. Mi ih zovemo Vlajima zbog načina života koji se formirao stoljećima", objasnio je Mandić.

"Postoji nešto što se zove Dioklecijanov kompleks. Vrlo zanimljiva priča. Po obrascu cara Dioklecijana koji se zatvorio u svoj klaustar, po tom obrascu se mnogi intelektualci zatvaraju u svoje bjelokosne kule, u jednoj vrsti samoprijezira i samotruljenja. Oni su humus na kojemu nastaju posebni ljudi, nekakvi divergenti koji potpuno promijene neke životne smjerove", rekao je Mandić o stanju intelektualne kreme u Splitu sada i prije.

"Kerum je ideološki pajac, jedan početnik u teškom poslu koji nekontrolirano govori nečuvene gluposti koje su bliske nacifašizmu. Njegove ideje o Srbima i srpstvu u Dalmaciji i Splitu ne samo da su nakaradne, nego ga možda kvalificiraju za kriminalni progon", bio je oštar Mandić.

"Tko će mu zabraniti govor mržnje, kad koljač Srba hoda po Hercegovini i prima saborsku plaću"

"On [Kerum] je proizvod klime koja vlada u Hrvatskoj posljednjih 20 godina. Njemu sve govori da se smije izraziti protiv Srba na takav način, a ništa mu se neće dogoditi. Kako mu se i može nešto dogoditi kad koljač Srba hoda po Hercegovini i prima saborsku plaću. To da Srbi moraju znati gdje im je mjesto je stravična rečenica koja se nije čula u Hrvatskoj od vremena Tuđmana. Prije toga se nije čula od vremena Hitlera i Mussolinija. Zamijenimo riječ Srbin riječju Židov, i dobivamo osnovni postulat nacifašizma", rekao je.

Tuđman kao Hitler

"Kad su Srbi u Tuđmanovo vrijeme izbačeni iz Ustava, trećina ubijena, trećina raseljena, trećina marginalizirana, Pavelić je mogao mirno spavati. Kerum dolazi kao dijete iz Muća koji lane stvari za koje ne zna da su pod stigmom nacističkog vremena. On je neobrazovan, pa to ne zna, možda bi mu bilo bolje da prodaje meso i igračke", poručio je Mandić.

"Tuđmanova politika je išla prema tome da riješi srpsko pitanje Srba u Hrvatskoj, isto kao što je Hitler rješavao pitanje Židova", rekao je Mandić, a dodao i da se zalaže za ponovnu suradnju sa Srbima.

"Kerum je jednako velik građanin kao i neobrazovani komitetlije"

"Komitetlije u vrijeme komunizma, članovi Saveza komunista, takvi neobrazovani, jadni zaostali, bili su jednako građani kao i Kerum".

"Išli su se pod egidom HHO-a baviti stvarima za koje HHO nije osnovan. HHO je osnovan za obranu ljudskih prava, a oni su na sebe preuzeli ulogu razračunavanja s nekim stvarima na način koji ne odgovaraju mom moralnom, idejnom stavom, a smatrao sam da ne pripadaju ni toj organizaciji", ispričao je o svom izlasku iz HHO-a, a kritizirao je i Ivana Zvonimira Čička zbog kolumne u kojoj je očitao lekciju Kerumu zbog antisrpskih izjava referirajući se na status crnaca u SAD-u.

"Hrvati i Srbi su isto pleme, mi smo Slaveni, a Slaveni se drže svoga", objasnio je Mandić. Tijekom svog govora o društvenim partikularitetima kao što su etniciteti i rasa, rekao je i da postoji "crvena rasa".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.