AFERA MARIĆEVI STANOVI

Marić se brani notornim lažima. Sad je na redu USKOK

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

MINISTAR državne imovine Goran Marić odbija odgovarati na konkretna pitanja Indexa o Aferi Marićevi stanovi, no javio se priopćenjem agenciji Hina. Marić se u tom priopćenju brani - lažima.

>> Franjevac Indexu priznao deal s Marićem: Mi njemu stan, on je nama sredio obnovu

Sad je red na USKOK-u i DORH-u

Uz to što se brani lažima, čini se da su Marićevim priopćenjem širom otvorena vrata istragama USKOK-a i DORH-a. Marić tako priznaje da je bio na sastanku dijela Sanaderove vlade, predstavnika grada Zagreba i franjevaca o obnovi crkve i samostana te, iako je u promemoriji naveden kao saborski zastupnik, navodi da je ondje bio samo kao župljanin.

Marić tvrdi da se na tom sastanku razgovaralo "o idejnom rješenju obnove crkve" kao i da nije bio nazočan razgovorima o financiranju obnove. No osma točka promemorije sastanka ga u tome opovrgava. U točki 8 doslovno stoji: "Predstavnici Vlade RH i Grada Zagreba dali su potporu realizaciji navedenih projekata te izrazili spremnost da će uz župljane pripomoći u financiranju radova potrebnih za unutarnje uređenje crkve Majke Božje Lurdske i izgradnje glavnog ulaza u crkvu, pristupa crkvi, garažnog prostora potrebnog za crkvu te dodatnih sadržaja za pastoralne potrebe (kompleks 'VRT')." Iz točke 8 promemorije razvidno je kako je bilo riječi o financiranju obnove.

Izgubljen u vremenu

Isto tako, Marić kaže da je kupovinom stana u Zvonimirovoj ulici od strane Scientije, obiteljske tvrtke Marićevih, omogućena obnova, no to je jednostavno nemoguće. Obnova Studentskog doma događa se tijekom 2010. godine, a studentski dom otvoren je u veljači 2011. Do prodaje stana u Zvonimirovoj ulici dolazi u lipnju 2011. godine. Prema ugovoru, 740 tisuća kuna od prodaje stana u Zvonimirovoj trebalo je sjesti nakon što se ugovor ovjeri kod javnog bilježnika, a to je učinjeno tek u travnju 2012. godine, dvije godine nakon obnove Studentskog doma franjevaca u Zagrebu.    

Ako Marić govori istinu, ono što je napravio je kazneno djelo

Ako Marić zaista govori istinu i Scientia jest platila obnovu Studentskog doma 2010. godine, tada je ugovor o kupoprodaji nekretnine iz lipnja 2011. godine fiktivan. Marić je ovim, vrlo moguće, onda priznao kazneno djelo. 

Naposljetku, Marić priznaje razgovore s fratrom oko obnove. Isto tako nema apsolutno nikakve dvojbe da je za privatnu tvrtku Scientia, za koju je do jučer tvrdio da s njom nema nikakve veze, ugovarao poslove. 

Priopćenje ministra Marića pročitajte u cijelosti 

"Točno je da sam u to vrijeme bio dužnosnik, saborski zastupnik, ali na tom sam sastanku bio isključivo kao župljanin Župe Majke Božje Lurdske. Razgovaralo se o idejnom rješenju obnove crkve, a u razgovoru doslovno, nisam sudjelovao. Jednako tako nijedanput nisam sudjelovao u razgovorima oko financiranja obnove crkve, osim što sam osobno višekratno dao simbolični prilog kao i mnogi drugi župljani."

"Točno je da sam sudjelovao u razgovorima s tadašnjim Provincijalom oko ideje obnove dijela samostana za potrebe smještaja studenata slabijeg imovinskog stanja. Ovu sam ideju doživio kao nešto iznimno ljudski i društveno vrijedno. I na nju sam kao čovjek reagirao i bio spreman osobno pomoći da se ta ideja realizira. Franjevačka Provincija je imala derutni stan u Zvonimirovoj koji se zbog tadašnjeg stanja na tržištu nekretnina nije mogao prodati."

"Točno je da je tvrtka Scientia d.o.o. kupila navedeni stan i platila ga u cijelosti, čime je obnova omogućena. Naglašavam, da sam i u ovom projektu osobno financijski sudjelovao prema svojim mogućnostima. Naročito naglašavam, da u svemu ovom, osim lijepe ljudske satisfakcije što sam pomogao realizaciji ove plemenite ideje, nisam ostvario nikakvu materijalnu korist, niti to omogućio bilo komu drugom. Jednako tako, dužnosničkom funkcijom nisam učinio ništa mimo najboljih etičkih standarda", piše Marić u priopćenju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.