Marihuana legalizirana u još jednoj američkoj državi

Foto: Epa

POČETKOM novog desetljeća mijenjaju se neki zakoni u Sjedinjenim Državama. Među njima je i onaj o legalizaciji marihuane u američkoj saveznoj državi Illinois.

Svi državljani stariji od 21 godine mogu u Illinoisu od 1. siječnja ove godine kupovati i posjedovati rekreacijsku marihuanu. Prema novom zakonu, stanovnici Illinoisa moći će legalno kupiti do 30 grama cvijeta marihuane, 5 grama koncentrata marihuane ili 500 grama proizvoda s THC-om, primjerice kolačića.

Amerikanci koji žive izvan Illinoisa moći će u toj državi nabaviti polovinu svakog od tih navedenih iznosa. Građani koji koriste marihuanu za medicinske potrebe od sada smiju kupiti sjemenke kanabisa i uzgajati do pet biljaka kod kuće, piše CNN.

Najnovija u nizu država s dozvolom

Podsjetimo, Illinois je tako ušao među drugih deset saveznih država i Washington D.C. u kojima je mala količina droge legalna za odrasle. Medicinska marihuana legalna je u Illinoisu od 2014. godine.

Guverner Illinoisa, demokrat J.B. Pritzker, u lipnju je potpisao zakon koji omogućava brisanje oko 700 tisuća presuda i dosjea povezanih s korištenjem marihuane.

Privatna prodaja, vožnja pod utjecajem marihuane i konzumacija marihuane u javnosti ostaju zabranjeni u Illinoisu.

Očekuje se da će ova mjera donijeti više od 57 milijuna dolara u proračun savezne države u fiskalnoj godini 2020., koja počinje 1. srpnja, prema navodima ministarstva financija Illinoisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.