"U Kninu su se gađali samo ciljevi s preciznim koordinatama"

"NIKAD nismo dobili naredbu za nasumičnu paljbu već su se gađali samo ciljevi s preciznim koordinatama rekao je svjedok haškog tužiteljstva Marko Rajčić na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču. Bivši zapovjednik topništva splitskog Zbornog područja kaže kako cilj napada nikad nije bio natjerati civile na bijeg, te dodaje kako se nije koristilo rasprskavajuće streljivo.

Na pitanje tužitelja Edwarda Russoa zašto je granatiranje Knina nastavljeno nakon 5. kolovoza 1995. godine, Rajčić je odgovorio da su u Kninu i dalje bile aktivne neprijateljske postrojbe i da je zapovjedništvo vojske i dalje bilo unutar grada. No, Rajčić nije mogao procijeniti koliko je u Kninu bilo vojnika, već je samo kazao kako su bili mobilizirani muškarci između 16 i 65 godina starosti. "U Kninu je bilo nekoliko zapovjedništava s popratnim ljudstvom", kaže Rajčić i dodaje kako ih je 4. kolovoza bilo između 1000 i 1500. Također, Rajčić tvrdi kako je imao informaciju da su se civili počeli raseljavati već prije početka akcije Oluja, te ih na dan kad je ta akcija počela nije moglo biti više od tri tisuće.

Rajčić je potvrdio kako je naknadno čuo informaciju da je general Ante Gotovina između 8. i 11. kolovoza 1995. godine bio na medenom mjesecu, te dodao kako pretpostavlja da su u tom razdoblju odgovorni bili general Rahim Ademi ili general Rajko Rakić.

J.C.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.