KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Markotić: Isključivo temperatura ne može biti jedini razlog za sumnju na koronavirus

Foto: Ranko Suvar/CROPIX/POOL/PIXSELL

RAVNATELJICA Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević komentirala je zašto se kod štićenika Doma za starije u Splitu zbog temperature nije posumnjalo na zarazu koronavirusom.

Napomenula je da se liječenjem urinarnih infekcija bavi klinički te stoga zna kako je starija populacija posebno sklona temperaturi, no da se ona i ne mora javiti.

"Da biste dobili temperaturu, mora se izlučiti nekoliko imunoloških komponenti. Stariji ljudi jednostavno nemaju mogućnost pokrenuti te mehanizme za povišenje temperature. Uopće ne mora postojati temperatura kod starijih bolesnika. Doista je uobičajeno da imaju povremeno temperature. Tijekom dana mogu imati ili nemati. Isključivo temperatura ne može biti jedini razlog da se sumnja da ima koronavirus. Nitko od njih nije imao teške respiratorne simptome", objasnila je Markotić.

Nadovezao se i ministar Vili Beroš.

"Te temperature bile su druge geneze, liječnica je napravila preglede i ispostavilo se da se radi o urinarnoj infekciji. Nisu predominirale respiratorne tegobe i zato nisu svi testirani", objasnio je ministar.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.