Marš krajnje desnice u Poljskoj održat će se unatoč zabrani suda

Foto: EPA

OČEKUJE se da će u četvrtak tisuće pristaša krajnje desnice marširati Varšavom u povodu godišnjeg Dana nezavisnosti, usprkos zabrani suda.

Organizatori tog mimohoda, Ured ratnih veterana i žrtava represije, tvrde da će se on održati u čast uniformiranim časnicima koji služe kao "čuvari granice" te da time žele naglasiti važnost zaštite poljske suverenosti protiv uljeza.

Dolaze i ostale krajnje desne europske stranke?

Gradske vlasti Varšave osporile su registraciju marša na sudu, prvo na redovnom, a potom i na žalbenom sudu, no veterani su priopćili da su mu dali službeni status kako bi se mogao održati, dodajući da  "ne mogu razumjeti" odluku gradonačelnika Varšave.

Na mimohodu se očekuje sudjelovanje i ostalih krajnje desnih stranaka iz Europe.

Kritičari s ljevice optužuju vladajuću konzervativnu stranku Pravo i pravda (PiS) da podrškom tom skupu "preuzimaju odgovornost za sve što bi se moglo dogoditi tijekom marša, za svaki sukob i svako namjerno paljenje imovine".

EU najavila nove sankcije Bjelorusiji

Također optužuju PiS da podgrijava protuimigrantsko raspoloženje i homofobiju. PiS nije želio komentirati održavanje marša, uz opasku da se sva pitanja s tim u svezu trebaju uputiti organizatorima, tj. udruženju veterana.

U Poljskoj eskalira kriza na granici koja prijeti uvlačenjem Rusije i NATO-a.

Europska unija optužila je Bjelorusiju da namjerno izaziva krizu na vanjskoj granici Unije te da gomilanjem migranata na granici i poticanjem da uđu u Poljsku provodi "hibridni napad".

Bruxelles stoga najavljuje nove sankcije Minsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.