Masovni prosvjed 1. svibnja! Ministri poručuju: Ulica nije rješenje!

Foto: Davor Pongračić, Srđan Vrančić/Cropix

ČELNICI sindikalnih središnjica najavili su danas masovni prosvjed za 1. svibnja na Trgu bana Jelačića! Sindikalisti su poručili Vladi: "Mijenjajte smjer ili će vas mijenjati građani!".

Dosta im je, kažu, krivog smjera u kojem putuje ova Vlada, pa će u centar Zagreba, na praznik rada, dovesti tisuće nezadovoljnih građana. Na Trg bana Jelačića će za praznik rada doći sindikalci iz čitave Hrvatske, najavili su sindikalni čelnici.

Na današnjoj konferenciji za novinare okupili su se čelni ljudi pet sindikata no detalje nisu željeli otkrivati. "Sve će se saznati na vrijeme", poručili su!

"Sve poskupljuje, a građani su sve siromašniji"

Ekonomska politika koju provodi ova Vlada samo je nastavak politike prethodne Vlade. Promjene koje su nam donijeli idu samo na gore, burza se svakodnevno puni ljudima iz realnog sektora, cijene nemilosrdno skaču. Što nam drugo preostaje, pita se predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

"Ono što je svima vidljivo. U Hrvatskoj je očito na djelu pokušaj rastakanja socijalne države i upravo protiv toga ustaju sindikalne središnjice privatnog i javnog sektora", kaže Novosel.

"Sve poskupljuje, a građani su sve siromašniji. Zavod za zapošljavanje puni se ljudima iz realnog sektora koji su u naponu snage, a javnom sektoru se režu plaće. Nema investicija, nema novih radnih mjesta, a to su obećavali prije izbora", istaknuo je Novosel.

"Od Plana 21 nije ostalo ni 'P'"

Na prosvjed pozivaju sve - od umirovljenika, zaposlenih, nezaposlenih, studenata, srednjoškolaca.

Čelnik Matice sindikata Vilim Ribić uvjeren je da novih rezova neće biti, ali samo do lokalnih izbora. "Od Plana 21 nije ostalo ni 'P'", poručio je Ribić.

Vladu optužuje da namjerno ruši cijenu rada, a posebno je istaknuo ministra financija Slavka Linića, koji je, dodaje, na dobrom putu da sruši vlastiti rekord: "Gospodin Linić koji je žario i palio 2003. godine, tada je ostvario dosad nepostignuti rekord - 400 tisuća nezaposlenih. Mi otvaramo kladionicu za 1. svibanj - kada će on sam sebe nadmašiti? Hoće li to biti prije ili poslije ljeta", pita se Ribić.

"Sindikati imaju pravo na prosvjede, ali ulica nije rješenje"

Na najavu sindikalnog pokušaja rušenja vlasti osvrnuli su se ministri na Markovu trgu. Željko Jovanović tako je poručio da sindikati imaju pravo na prosvjede i štrajkove, dodavši da "svatko tko pokušava destabilizirati Hrvatsku, radi na štetu svih građana".

Ministar poduzetništva Gordan Maras rekao je da sindikati imaju pravo izraziti svoj stav o bilo čemu pa tako i na taj način. Na pitanje o planu prikupljanja potpisa o dva referendumska pitanja: o raspisivanju referenduma za prijevremene izbore i o izmjeni Ustava koja će omogućiti sazivanje prijevremenih izbora, Maras je rekao.


"To je dosta neuobičajen zahtjev. Zna se kako se dolazi do prijevremenih izbora, pa neka se obrate zastupnicima, odnosno ljudima koji predstavljaju građane u Saboru RH", rekao je Maras.

Pravo je sindikata da imaju svoje akcije, ali nisam siguran koliko je to opravdano i realno, poručuje ministar uprave Arsen Bauk.

Da je štrajk legitimno pravo, smatra ministar rada Mirando Mrsić. No poziva za stol i socijalni dijalog. "I sa štrajkom i bez štrajka, moramo sjesti za stol i nastaviti socijalni dijalog za što je Vlada opredijeljena. U tijeku su razgovori oko izmjena Zakona u radu, započinjemo i druge razgovore".

Masovni prosvjedi, rušenje Vlade - Mrsić još jednom naglašava - socijalni dijalog jedino je rješenje. "Mislim da je i nama, a nadam se i sindikatima cilj izvući zemlju iz situacije u kojoj jesmo. To možemo samo sjedanjem za stol, ne i ulicom", rekao je Mrsić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.