Matko Glunčić podnio ostavku na mjesto državnog tajnika

Foto: HIna, Davor Visnjic/PIXSELL

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja blizak stranci Hrast Matko Glunčić potvrdio je da je uputio molbu za razrješenje s dužnosti državnoga tajnika iz moralnih razloga jer je u posljednja dva mjeseca izgubio sve ovlasti koje ta dužnost nosi te ne može primati plaću za ono što ne radi. Tako je indirektno poručio da mu je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak zapravo oduzela sve ovlasti koje je imao. 

Glunčić: Moja je zadaća završena, vraćam se na stari posao

Glunčić je u telefonskom razgovoru za Hinu objasnio kako je tijekom obnašanja dužnosti državnoga tajnika i dovršio glavne projekte pa je tako njegova zadaća u tome smislu završena.

Spomenuo je nekoliko projekata, među kojima je strateški projekt CALT - "Centar za napredne laserske tehnike" financiran u sklopu Operativnoga programa "Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020." u iznosu od nešto više od 121 milijun kuna.

Glunčić je istaknuo i projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), vrijedan 25 milijuna eura kojemu je glavni cilj izgradnja računalnoga i podatkovnog oblaka kao temeljne sastavnice nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture, a povećava i sposobnosti sektora za istraživanje, razvoj i inovacije za provođenje istraživanja vrhunske kvalitete i zadovoljavanje potreba gospodarstva. Projekt se uspostavlja mreža u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Glunčić je rekao da će se vratiti na svoje radno mjesto na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Divjak: Zahtjev za Glunčićevim razrješenjem upućen u vladu, očekujemo skoru odluku

Matko Glunčić bio je i kandidat za voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme i na natječaju je imao najbolje rezultate, ali na tu dužnost nije izabran jer koalicijski partner HNS nije bio suglasan s njegovim imenovanjem.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u srijedu Hini da je zahtjev za razrješenjem državnoga tajnika Matka Glunčića proslijeđen u vladu.

"Poslali smo zahtjev za razrješenjem na vladu te očekujemo vrlo brzo i formalnu odluku o razrješenju gospodina Glunčića", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak za Hinu u povodu Glunčićeva zahtjeva za razrješenjem.

"Što se tiče dužnosničke razine u Ministarstvu, moj tim i dalje bez ikakvog zastoja vodi sva četiri velika reformska procesa: kurikularnu reformu, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i poticanje izvrsnosti u znanosti", dodala je ministrica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.