Mediteranom hara uragan, izdano najviše upozorenje: "Mogao bi biti najjači dosad"

Foto: SWE

NAJNOVIJI prognostički modeli pokazuju da bi iznimno rijedak mediteranski uragan Janos, koji hara Mediteranom i kreće se prema Grčkoj, mogao biti najjači u povijesti, piše Severe Weather Europe.

Grčku bi uragan trebao pogoditi između večeras i petka ujutro, a očekuju se goleme količine kiše, poplave i vjetrovi jačine i preko 200 kilometara na sat. U Grčkoj je izdano upozorenje najvišeg stupnja, a stanovnici su pozvani da se sklone na sigurno.

Grčke vlasti upozorile su da će oluja Janos biti popraćena snažnim vjetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje. Zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias u četvrtak je savjetovao stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu rijeka da pronađu alternativni smještaj, a ostale da ograniče svoja putovanja.

"Utjecaj Janosa, moramo biti jasni, bit će sličan drugim olujama, no snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju", rekao je dan ranije.

Glasnogovornik vlade Stelios Pecas kazao je kako se intenzitet i putanja oluje ne mogu precizno predvidjeti.

Rijetka meteorološka pojava u Sredozemlju

Medicane ili mediteranski tropski uragan vrlo je rijetka meteorološka pojava u Sredozemlju, a uglavnom se javlja samo u najtoplijem dijelu Sredozemnog mora.

Za razvoj uragana u Sredozemnom moru uvjeti su vrlo nepovoljni: temperatura mora nije dovoljno visoka, često nema dovoljno vlage, a Sredozemno more jednostavno je premaleno za njihov razvoj. Od 1948. do 2011. godine ukupno je zabilježeno samo 99 ciklona koji su podsjećali na uragan.

"Odite kod rodbine ili prijatelja na nekoliko dana"

"Razmislite o tome da odete kod rodbine ili prijatelja na nekoliko dana zbog lošeg vremena. Izbjegavajte bilo kakvo nepotrebno kretanje tijekom ovih teških uvjeta i zaštitite prozore i vrata, uvijek imajući na umu mogućnost da odete i na viši kat kuće. Nemojte prelaziti bujice i poplavljene puteve pješice bez razloga. Pratite medije za daljnje upute", upozorio je Hardalias. 

Očekuje se da će oluja Janus udariti danas.

Nije prvi put da Grčku pogađa ovakav ciklon

Posljednji medicane bio je Zorbas koji je krajem rujna 2018. pogodio područje Grčke, a putanja mu je bila gotovo identična kao što se prognozira za nadolazeći sustav.

Godinu prije je u poplavama poginulo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.