Medvedev bio u iznenadnom posjetu Kini, pričao je sa Xijem

Screenshot: Telegram/Medvedev

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev stigao je u iznenadni posjet Pekingu, gdje je o jačanju partnerstva razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, koji je sve strane pozvao na suzdržanost u Ukrajini i na rješavanje sukoba političkim sredstvima.

Danas predsjednik ruskog Vijeća sigurnosti, Medvedev je postavio videosnimku na svoj Telegram, na kojoj je prikazan njegov sastanak sa Xijem te sastanak kineskih i ruskih dužnosnika. Kina se nada da će sve strane u ukrajinskoj krizi pokazati suzdržanost i riješiti zabrinutost za sigurnost političkim sredstvima, rekao je Xi Medvedevu, prenijela je kineska državna agencija Xinhua.

Xi je Medvedevu izrazio nadu da će Kineska komunistička partija i stranka Ujedinjena Rusija unaprijediti komunikaciju i mudrošću produbiti stratešku suradnju između Kine i Rusije, dodaje Xinhua. Medvedev je rekao da su on i Xi razgovarali o strateškom partnerstvu svojih zemalja u kojem "nema granica", kao i o Ukrajini, ne iznoseći druge pojedinosti. 

Medvedev: Razgovori su bili korisni

"Razgovarali smo (...) o bilateralnoj suradnji unutar našeg strateškog partnerstva, uključujući gospodarstvo i industrijsku proizvodnju. Razgovarali smo o međunarodnim pitanjima, što uključuje naravno sukob u Ukrajini", napisao je Medvedev.

"Razgovori su bili korisni", dodao je. Rusija se ubrzano okreće prema Kini, s kojom nastoji osnažiti veze jer je sve izoliranija zbog uzastopnih paketa sankcija, koje joj nameću Europa i SAD zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Snažnijim gospodarskim, političkim i sigurnosnim vezama s Kinom Moskva nastoji nadoknaditi gubitak veza sa Zapadom i vidi u Xiju potencijalnog saveznika u koaliciji protiv Zapada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.