Merkel i Gauck na udaru desničarskog pokreta Građani Reicha

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i predsjednik Joachim Gauck našli su se na udaru desno orijentiranog pokreta "Reichsbuerger" ("Građani Reicha") koji, kako je priopćilo ministarstvo unutarnjih poslova nastupa sve agresivnije.

Malteški trik


Njemačka vlada potvrdila je napise javnog servisa MDR po kojem je jedna od skupina tzv. "Reichsbuerger", nakon što je isti postupak provela nad brojnim sucima, sudskim izvršiteljima i drugim prpripadnicima državnog aparata, i nad njemačkom kancelarkom i predsjednikom države primijenila tzv. Malteški trik.

Radi se o postupku po kojem pripadnici "Građana Reicha" pri međunarodnom dužničkom registru UCC u Washingtonu, prijave neku osobu, u ovom slučaju Angelu Merkel i Joachima Gaucka, kao dužnike. Nakon toga navodno pravo na dug prebace na jednu od tvrtka za utjerivanje duga na Malti koje tada sudskim putem pokušavaju od žrtve utjerati navodni dug.

Iako lažni zahtjevi postanu u pravilu odmah vidljivi, radi se o uznemiravanju pojedinaca, u ovom slučaju najviših predstavnika države, koje ima za cilj demonstrativno pokazivanje nijekanja državnosti Savezne Republike Njemačke, što je i osnovni cilj ovih nehomogenih desno-radikalnih skupina.

Njemačka vlada je u srijedu priopćila kako "Reischsbuerger" postaju sve više "uznemiravajući čimbenik", prenosi dnevnik Thueringer Zeitung od četvrtka.

"Pokretu Reichsbuerger je u više navrata pošlo za rukom uzrokovati pomutnju i ometati državne službenike u njihovom radu. Osim toga siju nepovjerenje u državne institucije kod lakovjernih građana", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova izdanog na zahtjev zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu.

Priznaju granice Reicha


"Reichsbuerger" priznaju granice Reicha, ovisno o kojoj se skupini radi, u granicama od 1914., odnosno 1937. i SR Njemačku smatraju "izmišljotinom" saveznika nakon Drugog svjetskog rata.

"Reichsbuerger" posjeduju vlastite osobne iskaznice koje raspačavaju putem interneta i ne plaćaju porez kao ni prekršaje poput kazna za parkiranje.

Protiv vlasti se bore i dugim dopisima, žalbama i zahtjevima a cilj im je zatrpavanje općinskih i gradskih službi poslom. Neki dijelovi ovog pokreta bliski su neonacističkoj sceni a nijekanje holokausta, što je u Njemačkoj kazneno djelo, je rašireno.

Pripadnici Reichsbuerger pokreta najčešće upadaju u oči zbog uvreda, prisile, širenja nacionalne netrpeljivosti, krivotvorenja osobnih dokumenata ali i ucjena i nanošenja tjelesnih ozljeda.

Zbog nedozvoljene upotrebe nacionalnog simbola saveznog orla na svojim dokumentima savezni ured za upravu u Koelnu vodi proces protiv pokreta. Pripadnica Reichbuerger scene ometaju rad ovog ured slanjem goleme količine pisama što ministarstvo unutarnjih poslova opisuje kao "papirni teror". 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.