Merkel na obljetnici pada željezne zavjese: "Europa mora imati ljudsko lice"

Foto: EPA

TRIDESET godina nakon pada željezne zavjese njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se u ponedjeljak za Europu "solidarnosti i slobode" prisjećajući se događaja iz 1989. koji su dokinuli podjelu na istok i zapad kontinenta.

Angela Merkel je na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana doputovala u ponedjeljak u Mađarsku, u pogranični grad Sopron, gdje je 19. kolovoza 1989. više od 600 istočnih Nijemaca koji su ljetovali u Mađarskoj, iskoristilo "paneuropski piknik" i otvaranje graničnog prijelaza s Austrijom kako bi pobjeglo na Zapad.

Taj je događaj otvorio presudnu pukotinu u željeznoj zavjesi, granici koja je nakon Drugog svjetskog rata prvo ideološki, a onda i fizički razdvajala zonu sovjetskog utjecaja na istoku od zapadnih zemalja i koju je simbolizirao Berlinski zid.

Taj je piknik "prerastao u međunarodni simbol koji svjedoči da se slobodu ne može ugušiti", ocijenila je Merkel u govoru koji je održala u Orbanovu društvu nakon vjerske službe u gradskoj crkvi.

Merkel: Te vrijednosti moraju i ubuduće ujedinjavati Europu

"Sopron pokazuje što nas čini Europljanima", rekla je te dodala: "Piknik je označio zaokret prema solidarnosti, slobodi i miru, prema Europi s ljudskim licem."

Te vrijednosti i ubuduće moraju ujedinjavati Europu, istaknula je kancelarka pozivajući da se "otklone uzroci zbog kojih (izbjeglice) s ratnih i kriznih područja bježe" iz svojih zemalja u Europu.

Veterani europske politike Angela Merkel, na vlasti od 2005., i Viktor Orban, na vlasti od 2010., zadnji put su se sastali u srpnju 2018. u prigodi Orbanova posjeta Berlinu.

Merkel je tada iskoristila prigodu i upozorila ga da mora poštovati načelo humanosti nakon kritika upućenih Mađarskoj zbog postupanja s tražiteljima azila koje je zadržavala na svojoj granici.

"Otvaranje željezne zavjese u Mađarskoj utrlo je put njemačkom ujedinjenju", podsjetio je Orban u ponedjeljak.

"Znali smo da naše oslobođenje od sovjetskog jarma neće biti konačno bez ujedinjene Njemačke", dodao je.

Dvije vlade, premda se razlikuju u nekim političkim pitanjima, imaju velike gospodarske interese. Njemačka je glavni trgovinski partner Mađarske zbog velike prisutnosti njezine automobilske industrije u toj zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.