Merkel žali zbog povlačenja predsjednice CDU-a, ali kaže da ju razumije

Foto: EPA

NAJAVA predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer o povlačenju s dužnosti i odustajanju od kandidature za poziciju kancelarke izazvala je mnogobrojne reakcije unutar demokršćanske Unije CDU/CSU. a kancelarka Angela Merkel izrazila ja žaljenje zbog ove odluke.

>> Politička drama u Njemačkoj, najveća stranka ostaje bez predsjednice

"Odluku Annegret Kramp-Karrenbauer primila sam s dubokim razumijevanjem, ali isto tako, moram reći, i uz duboko žaljenje. I mogu pretpostaviti da joj ova odluka nije pala lako", rekla je njemačka kancelarka i prethodnica Kramp-Karrenbauer na poziciji predsjednice CDU-a Angela Merkel.

Štićenica Angele Merkel

Ona je istaknula "posebne zasluge" Kramp-Karrenbauer za razdoblje koje je provela na čelu CDU-a, posebice u odnosima sa sestrinskom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Kramp-Karrenbauer slovi kao štićenica Angele Merkel koja ju je prvo postavila na mjesto glavne tajnice stranke, a zatim je joj je, povlačenjem s mjesta predsjednice CDU-a, otvorila put do kancelarske pozicije.

Markus Soeder, predsjednik bavarskog CSU-a, s kojim CDU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, odbacio je pretpostavke po kojima bi on mogao postati kancelarski kandidat demokršćana na sljedećim parlamentarnim izborima.

"Bavarska je moja baza i sidrište, ja sam bavarskim biračima dao riječ", rekao je Soeder, koji je ujedno i bavarski premijer, za javni servis Bayerische Rundfunk.

On je ukazao na to da će CDU, koji u Njemačkoj zastupa demokršćansku opciju u svim saveznim zemljama osim Bavarske, "sigurno pronaći" podobnog kandidata za kancelara.

Soeder je izrazio nadu da će CDU pronaći način za izlazak iz krize u kojoj se trenutno nalazi.

"Moja zadaća je da pomognem u tom procesu", rekao je Soeder.

Učestale kritike

U poslijeratnoj povijesti Unija CDU/CSU je samo dva puta u izbore ulazila s kandidatom CSU-a: Franzom Josefom Straussom 1980. te Edmundom Stoiberom 2002. Oba su puta CSU-ovi kandidati izgubili.

Kramp-Karrenbauer je najavila povlačenje zbog učestalih kritika na njezin stil vladanja strankom. Direktni povod je bio odbijanje CDU-ovog ogranka za saveznu zemlju Tirinšku da slijedi odluku predsjedništva stranke po kojoj CDU odbija suradnju s nacionalno-desnom Alternativom za Njemačku (AfD).

CDU je zajedno s AfD-om prošlog tjedna u tirinškom parlamentu glasao za kandidata liberala s isključivim ciljem sprečavanja ponovnog izbora dosadašnjeg premijera Tirinške Bode Ramelowa koji dolazi iz stranke Ljevica, stranke reformiranih komunista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.