Mesić smjenjuje generala Lucića, a umjesto njega dovodi Darka Grdića

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić prije isteka mandata želi napraviti smjene na vojnom vrhu i postaviti svoje ljude, a sve navodno kako bi i nakon odlaska s Pantovčaka mogao imati uvid u stanje u vojno-obavještajnoj agenciji i vojsci, piše Jutarnji.

Mesićeva je prva namjera smijeniti načelnika Glavnog stožera, genarala Josipa Lucića, i na njegovo mjesto postaviti sadašnjeg ravnatelja Vojno-sigurnosne obavještajne agencije Darka Grdića. A na njegovo bi mjesto trebao doći sadašnji Grdićev zamjenik, general Ognjen Preost. Kako mu je do kraja mandata preostalo premalo vremena, predsjednik je od premijerke tražio da se o tome izjasni već danas ili sutra, piše list.

Grdić se drži jednim od najobrazovanijih generala i časnika. U Bruxellesu je proveo četiri godine kao hrvatski vojni izaslanik pri NATO-u. No, Grdića se kao načelnika Uprave rodova od 1994. do 1998. povezuje i sa reguliranjem dokumentacije o upotrebi topništva. Smatra se, stoga, da bi upravo Grdić mogao odgovarati na pitanja o načinu vođenja topničkih dnevnika u vrijeme Bljeska i Oluje, o propisanoj proceduri i tome tko ih je trebao voditi.

Mesićev general je i brigadni general Ognjen Preost koji je stao na Mesićevu stranu tijekom pobune alkara 2001. Preosta se i 2000. godine spominjalo kao sudionika operacije Kameleon, koja je obuhvaćala praćenje i prisluškivanje nevladinih organizacija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.