Mesić uvjeravao Papu da križu nije mjesto u javnim ustanovama

STJEPAN MESIĆ i Papa Benedikt XVI. u Vatikanskoj su biblioteci proveli 25 minuta u privatnom razgovoru. Doznaje se da je veći dio tog vremena Mesić informirao Papu o stanju u regiji, s naglaskom na vrlo nestabilnu situaciju unutar BiH. No, predsjednik Mesić također je Papi iznio svoju ideju o uklanjanju križeva iz javnih ustanova.

Objašnjavajući vatikanskom poglavaru da on kao predsjednik mora štititi Hrvatski ustav, prema kojem u javnim prostorima ima mjesta samo za grb i zastavu, a nikako za vjerske simbole, Mesić je Papi tumačio da bi, ako dopusti križ, morao dopustiti simbole i ostalih religija. Papa mu je samo odgovorio da osim Ustava "treba poštovati i tradiciju".

Nakon privatnog razgovora Mesić i Papa su izašli pred novinare. Benedikt XVI. kazao je kako se raduje ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Tim povodom se razgovaralo i o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom koji je postao predmet međudržavnog prepucavanja, a Papi nije bilo drago što su se u to pitanje uključile i biskupske konferencije obje države.

Mesić je Papi zahvalio na svemu što je Vatikan kroz godine napravio za Hrvatsku, te ga pozvao da što prije dođe u posjet, a Papa je odgovorio kako se nada da će što prije doći u Hrvatsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.