Mesićeva sumnjiva pomilovanja

PREDSJEDNIK Mesić i dalje je na vrhu ljestvice najpopularnijih političara u Hrvatskoj. Malo tko mu uspijeva odoljeti, njegovi maniri, njegov šarm, njegova karizma dovoljni su da mu oproste svaki grijeh. Usto je on osobno i čovjek koji osobno simbolizira ne svoje dvije najdraže riječi – Institucije Sustava. No, kad malo razmotrimo zadnja predsjednikova pomilovanja, postavljaju se neka pitanja.

Zvučno ime koje se našlo na Mesićevoj zadnjoj listi pomilovanja je ono Milana Ivanka. Ivanko je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u aferi Kamen Ingrad. U njoj je sudjelovao zajedno sa zloglasnim Vladom Zecom.

Doveli županiju do bankrota

Ivanko je radio kao ravnatelj Županijske uprave za ceste, poduzeća preko kojeg su on, Zec i Zecova Đurđica Kristić isisali 37 milijuna kuna, od čega je 34 milijuna sjelo na račun Kamen Ingrada.

Po optužnici u slučaju, Kristić i Zec su više puta od Milana Ivanka tražili da izdaje mjenice Uprave i priznaje nepostojeća potraživanja prema Upravi kako bi ona mogla biti prodavana trećima. Ivanko je sredstvima Uprave protivno godišnjim programima i, preko predviđenih godišnjih planova, plaćao u korist Kamen Ingrada bez evidentiranja izdanih mjenica i drugih preuzetih obveza u knjigama. Ivanko je isto tako čovjek koji je pokrenuo stečaj požeško-slavonske Uprave za ceste zbog 131 milijuna kuna duga, od kojeg je uprava rekla da 82 milijuna od Kamen Ingrada. Epilog cijele afere je bio efektivni bankrot Požeško-slavonske županije, što je jedinstven slučaj u hrvatskoj povijesti.

Ivanko je 2007. suđen na 1 godinu i 8 mjeseci zatvora, još nije odslužio tu kaznu, a predsjednik Institucije Sustava zamijenio mu je tu kaznu uvjetnom, uz rok kušnje od 5 godina.

Neće valjda bivši stranački kolega u zatvor?!

Drugo je ime ono Marka Pušića. Taj je čovjek jedan od najstarijih članova HNS-a (vidi vraga, Mesićeve bivše stranke), a također 2007. u ponovljenom suđenju osuđen je na dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Pušiću je suđeno zajedno sa zloglasnim Leonom Sulićem, bivšim direktorom Croatia Busa, koji je tu tvrtku oštetio za 15,5 milijuna kuna, a koji je dugo vremena bio i bjegunac.

I svom bivšem stranačkom kolegi je naš predsjednik ljubitelj pravde i časti ukinuo zatvorsku kaznu i zamijenio je uvjetnom, također uz rok kušnje od 5 godina.

Dvostruki pobjednici

Sad se čovjek pita tko tu koga mulja. Predsjednik nam nikako ne može propustiti svaku moguću priliku za šepurenjem na novinskim konferencijama na kojima uz šaljive tonove raspravlja o stvarima o kojima jedan predsjednik ne bi trebao raspravljati, jer on je taj koji glavom i bradom zastupa pravdu i funkcioniranje države.

Istodobno taj ljubitelj Institucija Sustava dijeli pomilovanja bivšem stranačkom kolegi, kao i čovjeku koji je bio upleten u jednu od najopasnijih korupcijskih afera u povijesti države, i to aferu koja je dovela do bankrota županije.

Reklo bi se da su i Milan Ivanko i Marko Pušić dva puta pobijedili, baš kao i Hrvati u Drugom svjetskom ratu. 

Jovan Dragišić
Foto: Index
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.