Migranti u BiH spasili ženu iz nabujale rijeke

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

NEKOLIKO migranata spasilo je u četvrtak u BiH ženu iz nabujale rijeke nedaleko Velike Kladuše, dospjevši u središte javnosti u sasvim drugačijem svjetlu, suprotno javnoj percepciji u toj zemlji u kojoj se migrante doživljava teretom i sigurnosnim problemom. 

Kako se doznaje u petak, migranti u mjestu Trn Polje, u predgrađu Velike Kladuše, spazili su lokalnu mještanku čije je tijelo plutalo rijekom Kladušnicom. Bez razmišljanja nekoliko migranata je ušlo u hladnu i nabujalu rijeku te je spasilo od sigurnog utapanja. Jedan od migranata je o tome snimio i video koji je ubrzo postao viralan. 

> VIDEO Migrant se kod Bihaća morao oprati u potoku jer se voda u kampu zaledila na -14

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić rekao je kako je žena nakon izvlačenja iz vode brzo prebačena u zdravstvenu ustanovu, no da je njezino zdravstveno stanje teško. 

"Ovo je ledena lijepa priča ljudi koji možda nemaju ni smještaj na ovoj hladnoći, a netko od njih je ušao u hladnu rijeku i spasio ženu", rekao je Šiljdedić. 

U BiH je trenutačno između 7000 i 9000 migranata. Najveći broj nalazi se u Unsko-sanskoj i Sarajevskoj županiji te nedaleko granice s Republikom Hrvatskom, u pokušaju da se dokopaju Europske unije. 

> FOTO Stotine migranata provode zimu u šumama oko Velike Kladuše

Najveći broj lokalnih političara u BiH želi migrante prognati smatrajući ih teretom i sigurnosnim problemom. Posebno je teško stanje u Unsko-sanskoj županiji, gdje značajan broj ilegalnih migranata živi na otvorenome na temperaturama koje se noću spuštaju i do -15 stupnjeva. 

Njihov smještaj i rješavanje ove humanitarne krize gotovo isključivo financira Europska unija, koja je do sada izdvojila oko 88 milijuna eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.