Migrantska kriza trese i Brazil

Foto: Hina

BRAZILSKI predsjednik Michel Temer sazvao je hitan sastanak nakon sukoba na granici s Venezuelom između lokalnog stanovništva i migranata i sličnih učestalih slučajeva u regiji tijekom masovnog egzodusa Venezuelaca koji bježe od krize u svojoj zemlji.

Temer je u Braziliji okupio šest svojih ministara, među kojima ministre obrane, sigurnosti i vanjskih poslova kako bi razgovarali o stanju u pograničnom gradu Pacariama, na sjeveru zemlje, gdje su česti sukobi između migranata.

Deseci tisuća Venezuelaca bježe u Brazil od političke, gospodarske i krize društva koja vlada u zemlji.

Posljednja nasilja zabilježena su tijekom krađe i napada u subotu koje jedan trgovac iz Pacaraime pripisuje Venezuelcima.

Uništene nastambe

Deseci stanovnika tog mjesta u kojem na ulicama živi tisuću migranata zatim su uništili njihove privremene nastambe i zapalili njihove stvari. Čuli su se i pucnjevi.

Venezuelci su odvratili uništenjem jednog vozila s brazilskim registarskim tablicama. Trojica Brazilaca su ranjena, prema podacima vojne policije. Za sada nema podataka o mogućim venezuelskim žrtvama.

U prvom dijelu godine oko 56.740 Venezuelaca je pokušalo legalizirati svoj status u Brazilu.

Oko 1200 migranata se vratilo u Venezuelu u noći između subote i nedjelje, potvrdio je jedan glasnogovornik brazilske nevladine organizacije koja je nazočna na granici s Venezuelom.

"Pacaraima danas nalikuje pustinji. Sve je mirno, policijska pojačanja su stigla i tržnice su otvorene", rekao je jedan stanovnik tog grada s oko 12.000 stanovnika.

Brazilske vlasti uputile su pojačanja na granicu po nalogu guvernera lokalne države Roraima, Suelyja Camposa, koji se boji porasta kriminala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.