Milanović o HDZ-ovoj ministrici: Odakle ti ideja da pljusneš par milijuna na stol?

Foto: Pixsell/Robert Anic

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u petak kako su službe malo zakasnile s reakcijom na slučajeve trovanja gaziranim pićem te su trebale reagirati dan-dva ranije i odagnati strahove koji su se uvukli među ljude.

"Trebalo je na to reagirati možda dan, dva ranije. Pa i odagnati tlapnje i slutnje i nespokoj koji su se uvukli među ljude, ali izgleda da nije ništa gore od onoga što smo vidjeli prvog dana", kazao je Milanović u izjavi novinarima nakon svečane sjednice Gradskog vijeća u povodu Dana grada Dugog Sela.

"Država je zakazala, ali nije mogla spriječiti lažne vijesti"

Iako smatra da je država po tom pitanju zakasnila i zakazala, smatra da lažne vijesti, "ako su lažne", nije mogla spriječiti jer se protiv toga ne može efikasno boriti.

"To država ne može", ustvrdio je, dodavši da je rat protiv interneta uzaludan.

Na upit treba li to (širenje lažnih vijesti) oštro kažnjavati uzvratio je protupitanjem: "Kako?" "Uvijek je to samo korak prema policijskoj državi i teroru", rekao je.

Sugerirao je svima da kada im se donose u lokalima piće da ga otvore pred njima.

"Suspektno je i da je ministrica dala puno manji novac"

Vezano za to što je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osobnom odlukom i bez javnog natječaja isplatila 19,1 milijuna kuna s PDV-om Geodetskom fakultetu za dubinsko snimanje zgrada nakon potresa, Milanović je rekao da je to neobjašnjivo olako učinjeno iako to ne znači da je imala kriminalne namjere.

"To je kaos, to je delta Nila. Ali ne znači da je ona imala kriminalne namjere. To je neobjašnjivo olako napravljeno", rekao je.

"Sustav u kojemu nekome moraš hitno dodijeliti sredstva, to razumijem, to je ok. Postoje situacije u kojima se ne može čekati. Pitanje je li ovo jedna od takvih situacija. I to treba dokazati", kazao je.

"I da je puno manji novac je suspektno. Uvijek se postavlja pitanje tko je imao koristi i to može ići do vrha političke skale. Zašto bi netko dao toliki novac da se netko igra kao u pješčaniku. To uvijek treba biti strogo nadzirano, a to je ovdje propušteno. Postoji razina političke odgovornosti. Odakle ti ideja da pljusneš nekom par milijuna eura na stol. … Recimo da je ovo iznimna situacija, ali onda ga moraš vezat lancima i kontrolirat ga", kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.