Milanović o Karamarku: Konačno je došao netko bahatiji od mene; Lalovac otkrio kad je bio u minusu

Screenshot: SDP/Youtube

PREMIJER Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac komunicirali su s građanima na TweetUp-u, a razgovor je moderirao dr.sc. Goran Vojković (@vojkovic), kolumnist portala index.hr koji je odmah na početku premijera zatražio da nabroji pet šumskih životinja.

"Ajde da ne ponižavamo protivnika", kratko je odgovorio Milanović i nastavio sat i pol zajedno s ministrom Lalovcem odgovarati na pitanja moderatora i građana.

Rekao je da je spreman za sučeljavanje s oporbom.

"To sam ja i pokrenuo, to je temelj demokratske kulture, ali eto Karamarko nije, konačno je došao netko bahatiji od mene", zaključio je Milanović.

Ministar Lalovac je kao vjerni navijač Hajduka prokomentirao situaciju u sportu i rekao da nisu svi klubovi u ravnopravnom položaju kod dobivanja donacija i potpora te da svi koji su u istoj ligi trebaju imati isti tretman. Lalovac je otkrio i kako se ne sjeća kad je zadnji put bio u minusu. "Idem do nule, ali nikad ispod", dodao je te otkrio kako je jednom sa suprugom potrošio na kreditnu karticu već iznos te ju je tada prerezao!

Ministar je govorio i o švicarcu istaknuvši kako i sam ima kredit u toj valuti te da mu je početna rata bod 3600 kuna narasla na 6000 kuna.

Na pitanje što će se dogoditi sa rješenjem za švicarce ako banke ne ispoštuju dogovor, Lalovac je rekao da su zadnjih 10 dana prestali komunicirati.



Lalovac: Bankare čekaju kazne ako ne ispoštuju konverzaciju


"No do 15. studenog moraju, tad ih čekaju kazne ako ne ispoštuju sve i ne izdaju obračune. U ladicama imamo pripremljen instrument i zakon. Za njih je dugoročnije i štetniji porez ako ne izvrše konverziju.

Banke su kod nas davale stanovništvu kredite, a da nisu imali kreditnu sposobnost", rekao je Lalovac.

Premijeru je pak upućeno pitanje da li je za smanjivanje broja županije, što je dobacio. Rekao je da nema smisla mijenjati sustav koji funkcionira.

"Županije mogu biti racionalnije, dio ovlasti treba prebaciti na gradove i općine koje bi trebale imati više novca, ali i ovlasti i obaveza. Nema potrebe da se jedan sustav koji čini dobru sredinu, da se razbija", rekao je Milanović

Dodao je i kako su neke županije pozapošljavale sve, te da su to obiteljska stabla, u kojima tvrdi SDP-a nema.

"Neki kad imaju priliku zlouporabe to", rekao je Milanović i poslije se pohvalio kako je njegova Vlada riješila puno toga poput fiskalizacije, centralnog obračuna plaća i informatizacije sustava.

Milanović: Nema previše zaposlenih u javnom sektoru

Smatra i kako nema previše zaposlenih u javnom sektoru.

"Imamo 260.000 zaposlenih u javnom sektoru na 4,5 milijuna, no učinkovitost javnog sektora smo naslijedili. Prepolovili smo broj u HŽ-u", rekao je Milanović.

Spomenuo je i kako su riješili problem s hotelima u vlasništvu države tako da su ih privatizirali jer su im stvarali veliki javni dug.

"Sad to ništa nije državno nego privatno i uložene su stotine milijuna eura i svi imaju dobre plaće. Tu je napravljeno jako puno. U Kupare nitko nije ulagao ništa, a sad bi trebao biti Ritz Carlton", rekao je Milanović.

Na pitanje treba li se marihuana u potpunosti legalizirati rekao je da nismo još spremni na to.

"Ja sam otac dvojice sinova, ne mogu reći ono što stvarno mislim. Trebamo li se sad ugledati Na Washington DC, Colorado još treba to pričekati, nije to moj definitivan odgovor", rekao je Milanović.

"Zašto stvarati toliku ceremoniju za predsjednika koji nema ovlasti"

Osvrnuo se i na pitanje biranja predsjednika istaknuvši kako ne vidi zašto svakih pet godina treba stvarati toliku ceremoniju za izbor predsjednika države koji nema niti jednu autonomnu ustavnu dužnost osim davanja odlikovanja i pomilovanja.

Ministar Lalovac zatim je odgovarao na pitanja oko javnog duga i blokade građana istaknuvši kako tu još ima dosta posla.

"Javni dug je primjerice nastao tako da recimo imamo dva hotela koja nisu privatizirana, u svakom hotelu bilo je po 250 milijuna kuna duga kojeg je preuzela država umjesto da je tada bilo privatizirano. Preko milijarde kuna javnog duga samo na hotelima smo imali.

Umjesto da su stvarali vrijednost, oni su stvarali javni dug. Sad treba kontrolirati sva javna poduzeća.

Pokušavali smo riješiti i dugove građana. Probali vidjeti kako netko može biti blokiran 10.000 kuna, pa smo tad pronašli da je netko s 300 kuna duga bio kasnije dužan 2000 kuna.

Javno-bilježničke naknade su neproporcionalne, ima propusta. Trebamo riješit to pitanje, a s guvernerom razgovaramo oko toga da se razvija tržište najma", rekao je Lalovac.

"Ako formiramo iduću Vladu DORH će imati bolje uvjete "

Milanović je pak naveo da su za mlade napravili ponešto s poreznim olakšicama za zapošljavanje koje su dale rezultata.

"Neke stvari nismo riješili, ali koju smo mrlju ostavili, nismo nijednu. Centralni obračun plaća smo napravili, a nismo znali naprimjer ni kolike su plaće u nekoj bolnici, bile su čiste muljaže, a tehnološki su bile rješive.

Ako formiramo iduću Vladu DORH će imati bolje uvjete iako je i sad neovisan. Što se tiče odredbi Zakona o kaznenom postupku neke su mjere prebrutalne i represivne kao da nekog strpaš u zatvor 30 pa opet 30 dana.

Stvaran razlog za bijeg otpada, samo kod teških krvnih delikata, ali ovdje govorimo lopovluku, jedino od opasnosti utjecaja na svjedoke. Ajde to jedino priznajem.

To je rafinirani protokol, koliko ću te držati u ćuzi, kakva je to znanost. Oduzimam ti slobodu na 30 dana u potrazi za pravdom. Nekad su primjerice stari mlatili žene i djecu, to je bilo normalno ponašanje", osvrnuo se Milanović na pitanja o Kaznenom zakonu.

Za INA-u je konstatirao da se dogodila korupcija koju neće 100 kemijskih čistionica oprati te da su to naslijedili.

"Pelješki most je gotova stvar, ali neću ga lažno otvarati kao prethodnici"

O Pelješkom mostu je rekao da je gotova stvar, ali da neće kao njegovi prethodnici imati pet lažnih otvaranja.

"Htio sam da se napravio koridor od 10 km iznad Neuma, ali ništa od toga pa moramo most, nakon pet lažnih otvaranja mi lažno nismo inscenirali kao Kosor i Sanader, a stvar je gotova", rekao je Milanović.

Lalovac je pak odgovorio na pitanje o olakšicama za poslodavce za koje tvrdi da im je puno pomogao te da se od ove godine više neće morati predavati porezne prijave.

Osvrnuo se na stanje u susjednim državama rekavši kako je u Poljskoj pobijedila izrazito konzervativna stranka dok su tvrdi, oko nas populističke opcije na vlasti.

"Slovenija je jedna predvidiva država s kojom imamo nesređenih računčića, ali su sređena država.

BiH treba postati funkcionalna država, a Crna Gora treba postati članica NATO-a, dok su u Mađarskoj na djelu neki procesi koje ne razumijem.

"Neću ići u BiH po glasove, ne trebaju nam"

Hrvatska je mala, uređena država, željna novoga, ali naša vlast korespondira s duhom vremena", rekao je Milanović.

Za BiH je poručio da tamo neće ići po glasove jer ih ne treba.

"Bio sam tamo i dolazio s porukom da ne trebamo ni njihov novac ni glas na izborima, ali idemo vidjeti gdje ciljano možemo pomoći.

Vide razliku od našeg kokošarskog protivnika. Sveučilištu u Mostaru smo ove godine dali 10 milijuna kuna, pomagali smo im u svemu, no ne idem tamo po glas jer on nije potreban, oni žive u drugoj državi, ali ćemo im i dalje pomagati", rekao je Milanović.

Od trivijalija je otkrio da najviše voli odmor u planinama, crvene ruže od cvijeća, te da je u prvom srednjem markirao kako bi išao gledati Blade Runnera.

Nakon prestanka političkog angažmana razmišlja o povratku u javni život te da bi na pusti otok od oporbe poveo člana iz SDP-ove oporbe.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.