Milanović o Plenkovićevoj izjavi: Je li se napio?

Foto: Screenshot N1

Predsjednik Zoran Milanović danas je bio na diplomatskoj berbi, a nakon toga je pred novinarima komentirao aktualne događaje. 

Upitan je o novim policijskim kontrolama koje je uvela Slovenija uz granicu s Hrvatskom zbog migranata. 

"Prošlo je osam godina od velikog migrantskog vala, moj stav i pristup tada svima je poznat  ja bih ga ponovio. Sada se to počinje zloupotrebljavati i problem je u načinu na koji, prije svega BiH, to radi i provodi. Slovencima nemam što zamjeriti, to bi i mi napravili vjerojatno.

Naša policija radi što može, više od toga ne može i ne smije. I tako je stalno kritiziraju da prekoračuje ovlasti, ja mislim da to ne rade. Čuvaju državnu granicu. A sada vidimo da nema Europe bez granica, postoji Europa bez graničnih kontrola pa se onda opet uvedu. Granica nije šala, hrvatska policija radi što može", rekao je predsjednik Milanović.

"Slovenija to radi zbog vlastite javnosti. Reći ću vam što učiniti s migrantima - što prije primiti BiH u EU"

Milanović smatra kako Slovenija to radi zbog vlastite, domaće javnosti te kako razumije to, ali kaže kako postoji i drugačije rješenje za problem migranata koji dolaze iz BiH.

"Reći ću vam što učiniti. Bosna i Hercegovina je problem jer ne funkcionira, a ne jer tamo postoji neki tajni plan da Europu preplave milijunima migranata. Jedini način da se to riješi je da se BiH što prije integrira u EU. Bosna i Hercegovina tretira se kao kolonija, ne da im se da dišu, kritizira se jedne, pa druge. Ajde da ih probamo malo dublje inkorporirati u EU. To je Hrvatskoj važno jer je BiH na neki način 'u trbuhu' Hrvatske, a nije Hrvatska . Idemo ih probati integrirati. Ako Ukrajina može biti kandidat, onda je BiH trebala već biti u EU", rekao je predsjednik Milanović i dodao kako u BiH živi puno Hrvata. 

O izjavi Plenkovića: Je li on bio u berbi ili ja? Je li se napio?

Predsjednik je komentirao i izjavu premijera Plenkovića da je SDP opstruirao ulazak Hrvatske u Schengen.

"Ne znam o čemu govori. Je li on bio u berbi ili ja? Je li se napio? Hrvatska je imala uvjete za Schengen još 2016. godine, nemojmo se ponašati kao blesava djeca. Sve što Plenković priča dalje je krivo. Zašto smo čekali sedam godina? Zašto Rumunji i Bugari čekaju? Politika i novac. Jer ako oni uđu, otvaraju se novi pravci transporta robe bez graničnih nadzora. Dakle, roba više ne mora ići kroz nizozemske luke, nego grčke. Zato Bugari i Rumunji gledaju na mjesec i laju, ne zato što nisu u stanju čuvati granicu", rekao je.

"Grci su uzeli Boyse za taoce, drže 100 Hrvata i nijednog Grka. Sad hoće još jer vide da prolazi"

Novinari su pitali predsjednika Milanovića kako gleda na uhidbene naloge iz Grčke za još deset hrvatskih navijača.

"Gledam sa stajališta ratnog prava, uzeli su ljude za taoce. 100 Hrvata drže kao ratne zarobljenike i nijednog Grka. Rekao sam 12. kolovoza, dok još nije istekao onaj rok, da su uzeli ljude za taoce. I sada hoće još jer vide da prolazi. Kada popuštaš, to imaš", odgovorio je. Po njegovom mišljenju, cijeli sustav europskog uhidbenog naloga počiva na povjerenju i da smo svi isti, "ali shvatiš da onda to neki zloupotrebljavaju". 

"Tu nije kraj, očekujem to i dalje. Ukoliko, a toga sam se plašio, zadrže tih sto ljudi i niti jednog Grka, to je primjena ratnog prava. Ljude su uzeli za taoce. Što se događa dalje? Idu dalje jer vide da mogu. Da vodim vladu, bilo bi drukčije", dodao je predsjednik Milanović u izjavi za medije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.