Mimo procedure Bandića pokopali nasred zelene površine pa lažirali dokumentaciju?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PRIJE gotovo sedam mjeseci bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je iznenada preminuo, a potom je pod neobičnim okolnostima pokopan na izdvojenom, prestižnom mjestu na zagrebačkom groblju Mirogoj. 

Plastičnije, Bandić je na brzinu pokopan izvan grobnih polja, na zelenoj površini uz stazu, kod središnjeg dijela Mirogoja.

Sve to vrijeme, od svibnja do danas, odgovorni iz Holdingove podružnice Gradska groblja tvrde kako je sva procedura poštovana. No čak se i u tražilici na web stranicama Mirogoja može vidjeti kako je Bandić na jednoj karti pokopan na mjestu koje spada pod grobno polje 112 A, a na drugoj, odmah ispod nje, kako je pokopan na mjestu koje je izvan granica tog grobnog polja, što se protivi propisima.

Da je sve bilo prema proceduri, tvrdio je i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode koji je, s obzirom na to da je Mirogoj zaštićeno kulturno dobro, morao Gradskim grobljima odobriti zasnivanje grobnog mjesta.

Sada novi dokument dodatno kompromitira uključene u odluku o Bandićevu grobu. 

Dopis koji potvrđuje da mjesto na kojem je Bandić pokopan nije bilo polje 112 A

Telegram je objavio dopis u kojem stoji kako polje 112 A prije toga nije formalno prošireno i na tu lokaciju, a moralo je biti.

Do njega su došli aktivisti inicijative SOS za Mirogoj od Zavoda, koji su putem Zakona o pravu na pristup informacijama zatražili uvid u akt kojim je Zavod Grobljima omogućio proširenje spornog polja. Na kraju je ispalo da ga ne mogu vidjeti jer – ne postoji.

"Tijekom postupka pribavljeno je očitovanje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode iz kojeg proizlazi da navedeni ured nije izdao rješenje kojim bi se podružnici Gradska groblja odobrilo proširenje grobnog polja 112 A", tvrde u odgovoru iz Ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Bizarno opravdanje

Zastupnik zagrebačke gradske skupštine Renato Petek u međuvremenu je Službi gradonačelnika također uputio niz pitanja o cijelom slučaju, a početkom kolovoza iz zagrebačkog Holdinga, odnosno podružnice Gradska groblja, odgovorili su mu kako je sve bilo u skladu sa zakonom te da u trenutku dostave njegovog upita nacrti za grobna mjesta na kojima je pokopan Bandić jednostavno nisu bili ažurirani. Da pojačaju dojam da je tu oduvijek trebalo biti grobno polje, u odgovoru Peteku napomenuli su i da će se na lokaciji do Bandićeva groba formirati dodatna grobna mjesta.

U privitku su pak dodali i naknadno izmijenjeni plan grobnog polja 112 A, koji je sada iscrtan tako da obuhvaća zelenu površinu i po tome ispada da je grob bivšeg gradonačelnika u trenutku pokopa već bio unutar njegovih granica. To je, piše Telegram, prilično bizarno budući da su tom istom odgovoru priložili i originalni nacrt lokacije groba koji su 28. veljače slali na odobrenje Zavodu za zaštitu spomenika, na kojem se vidi da je granice polja 112 A ne obuhvaćaju.

Gradit će se i spomenik Bandiću

Budući da su izjavili kako će dopustiti da se do Bandićeva groba dodaju i nova grobna mjesta, nadležni gradski uredi i Holding zapravo omogućuju daljnju devastaciju Arkada, i to na dijelu koji nikada nije trebao biti u granicama grobnih polja.

Šteta bi uskoro mogla biti još i veća jer su Peteku iz Ureda gradonačelnika potvrdili i kako je već napravljeno idejno rješenje za spomenik na toj lokaciji, koji je inicirala obitelj Bandić. Da se čuo s obitelji i da radi na ideji spomenika, ranije je potvrdio i arhitekt koji je angažiran na tom projektu. Inače, financijski trošak za održavanje dva grobna mjesta s gabaritima za čak šest ukopnih mjesta podmiruje Grad Zagreb, a ne obitelj Bandić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.