Ministar pozvao policiju da alkoholiziranim vozačima progleda kroz prste

Foto: Patrik Macek/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

POSLJEDNJIH se dana policija trudi upozoriti građane putem medija na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola. Povodom narodnog običaja krštenja mošta (Martinja) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, MUP će svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Nadzor vozača od 8. do 12. studenog provodit će se na većem broju kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati. Prošle godine policija je na Martinje kontrolirala 8456 vozača i pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.

Iako bi se moglo očekivati da će se svi javni dužnosnici pridružiti upozorenju, saborski zastupnik HDZ-a Damir Felak i ministar gospodarstva Darko Horvat učinili su suprotno - pozvali su policiju da ovih dana progleda kroz prste "onima koji će malo više potrošiti mošta ili vina".

Milostivi djelatnici

Naime, Felak je u Križevcima, kako prenosi ePodravina, na otvaranju Obrtničkog sajma u pozdravnom govoru kazao:

"Zamolio bih načelnika policijske uprave da ovih dana njegovi djelatnici budu malo milostiviji i da progledaju kroz prste onima koji će malo više "potrošiti" mošta ili vina jer, kao što svi znamo, potrošnja je pokretač gospodarstva i puni državni proračun te utječe na rast BDP-a. Stoga, uz preventivu, budimo malo milostivi ovih dana i budimo milostivi prema onima koji puno troše."

Nakon njegovog govora u tome ga je podržao i ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat.

"U nadi sam da će stvarno policijska uprava poslušati i zapamtiti vaše rečenice", rekao je ministar, kako je prenio portal ePodravina.

Pitali smo MUP i Vladu što misle o tome

Povodom ovog istupa saborskog zastupnika Damira Felaka i ministra gospodarstva Horvata, poslali smo Ministarstvu unutarnjih poslova upit da doznamo krši li ministar Horvat ovime neki zakon, je li to poziv građanima da voze pod alkoholom i hoće li policija poslušati taj poziv i "progledati kroz prste" alkoholiziranima u prometu tijekom Martinja.

Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Također, poslali smo i upit vladi. Pitali smo ih odražava li ta izjava i stav Vlade po tom pitanju, te ukoliko se Vlada ne slaže s tim stavom, na koji način će reagirati i hoće li biti sankcija za ministra.

Hrvatska među vodećima u EU po broju mrtvih na cestama

Hrvatska je među vodećima u EU kad je riječ o broju mrtvih na cestama.

Policija je baš jučer objavila podatke.

"Prema statističkim pokazateljima, u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda", objavila je jučer policija.

Jasno, jedan od glavnih uzroka nesreća je alkohol. Baš jučer policija je objavila važno upozorenje za dane Martinja upozorivši ljude da ne voze pijani.

"Od 8. do 12. studenog 2019. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta (Martinja) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola", objavila je policija.

Posljednjih tjedana u Hrvatskoj se zaredalo nekoliko teških prometnih nesreća u kojima su ginuli uglavnom mladi ljudi. Samo krajem listopada i početkom studenog u prometnim nesrećama diljem zemlje poginulo je preko deset osoba.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.