Ministar vanjskih poslova rekao kad očekuje da će SAD ukinuti vize

Foto: Borna Filic/PIXSELL

U EMISIJI "A sada Vlada" Hrvatskoga radija na HRT-u gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Govorio je o odnosima Sjedinjenih država i Hrvatske uoči posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea našoj zemlji, ukidanju viza i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o odnosima prema Bosni i Hercegovini te drugim aktualnim vanjskopolitičkim temama.

Pompeo stiže u petak u Dubrovnik gdje će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem te među ostalima i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Donosi li i odluku Washingtona o ukidanju viza za hrvatske državljane?

"Za ostvarivanje ovoga cilja puno smo toga napravili. Važno je biti ispod 3 posto odbijenih viza, mislim da smo to ostvarili, jedan epohalni cilj. Hrvatska će biti jedna od posljednjih koja će dobiti izuzeće za vize", govori Grlić Radman ističući da u Europskoj uniji, osim nas, vize za SAD trebaju još državljani Cipra, Bugarske te Rumunjske.

Kada Pompeo dođe u petak, Grlić Radman očekuje načelnu i afirmativnu objavu oko ukidanja viza.

"O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku Američkog veleposlanstva, mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku", dodaje.

Govorio o dvostrukom oporezivanju

Jedno od glavnih pitanja u petak bit će i pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

"Na vladi ćemo danas donijeti odluku, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu, s njihove je strane isto potrebna evaluacija. To će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva. Uspostavit će se i mehanizmi za suradnju poreznih službi SAD-a i Hrvatske. To su važne teme o kojima ćemo razgovarati", kaže.

Grlić Radman dodaje da je SAD Hrvatskoj važan partner te da "osim europske njeguju i transatlantsku suradnju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.