Ministarstvo danima znalo da će autistična curica završiti na cesti

Ilustracija: Shutterstock

Nedavni slučaj zapostavljenog djeteta u Hrvatskoj bacio je svjetlo na ozbiljne propuste u socijalnom sustavu, kako otkriva zapisnik izvanrednog nadzora. Prema tim dokumentima, Ministarstvo i Hrvatski zavod za socijalni rad, pod vodstvom Tatjane Štritof, već su unaprijed bili upoznati s kriznom situacijom koja je zadesila šestogodišnje dijete, danima prije nego što je psihologinja Valerija Kanđera odlučila poduzeti korake putem Facebooka. 

Podsjetimo, Kanđera je u ponedjeljak 25. rujna upozorila da se bliži kraj radnog vremena a da nemaju gdje s djevojčicom od šest godina koja ima autizam i koju je već odbilo smjestiti više od 30 ustanova. Tek nakon tog apela stvari su se pokrenule. Djevojčica je istog dana bila zbrinuta u Centru Slave Raškaj i u dobrom je stanju.

Pitanje je što bi se dogodilo da Kanđera taj dan nije istupila u javnost, pogotovo jer se u Hrvatskoj često događa da se ovakvi problemi riješe tek kad sve dođe u medije. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike pokrenulo je zbog ovog slučaja izvanredni upravni nadzor.

Bez odgovora Ministarstva i Hrvatskog zavoda za socijalni rad

Premda je ministar Marin Piletić izjavio da motiv "izvanrednog nadzora" u Područnom centru za socijalnu skrb Novi Zagreb nije ni kažnjavanje psihologinje Valerije Kanđere ni zastrašivanje njenih kolega kako ne bi javno kritizirali evidentno nefunkcionalnu mrežu skrbi o djeci i odraslima, čini se da je vlast doživjela Kanđerin istup kao prst u oko, piše Telegram

Prema izvještaju, djevojčica je ostala bez skrbi još 13. rujna kada je njena majka završila u bolnici, a otac, koji ionako nije bio u kontaktu s njom, nije bio dostupan. Djed po majci je privremeno preuzeo brigu o njoj, ali je jasno izrazio da to može biti samo privremeno rješenje. 

Djed je 18. rujna obavijestio socijalne radnike da djevojčica može ostati kod njega najkasnije do četvrtka 21. rujna. U skladu s tim, socijalni radnici su tog dana poslali zahtjeve svim registriranim ustanovama za smještaj djece s teškoćama u razvoju i udomiteljskim obiteljima, s navedenim rokom da dijete treba biti smješteno najkasnije do srijede 20. rujna. Nažalost, odgovor je izostao. 

Unatoč dogovorenom datumu preuzimanja djeteta na skrb socijalnog sustava, djevojčica je ostala u djedovoj kući u srijedu i četvrtak, kada su socijalnim radnicama javili da će je u ponedjeljak 25. rujna dovesti u vrtić i da u 12 sati, do kada tamo ostaje svaki dan, više neće moći doći po nju. Tada je nastupila panika.  

U međuvremenu pomoć nije stigla od Ministarstva, a ni od Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a od 18. rujna, kad je počela potraga za smještajem, do 25. rujna, kad se dijete našlo doslovno na cesti, prošlo je punih sedam dana. No Tatjana Štritof svejedno je na N1 televiziji izjavila kako do 25. rujna nije bila obaviještena da curici treba smještaj "jer je do tada bila u obitelji". 

Kanđera nakon objave statusa: Ne bojim se sankcija 

Dan nakon objave vapaja na Facebooku Kanđera je na Novoj TV rekla da se sankcija ne boji. 

"Zapravo ne, ja sam stara garda očeličena kroz sustav, takva sam i karakterno. Mislim i da ljudi, budući da sam toliko dugo u sustavu, znaju kako radim, a onda kad znate da to radite savjesno i imate takav feedback, ne bojite se što će biti dalje. 

Zapravo negdje u dubini duše svi koji su davali izjave jučer znaju da moj status nije napisan jer sam htjela biti hirovita, nego sam doista gledala u oči djetetu koje je trebalo našu pomoć", rekla je Kanđera.