Ministarstvo objavilo rezultate analize: Rockwool ne zagađuje zrak

MINISTARSTVO zaštite okoliša objavilo je izvješće o stanju zraka u blizini kontroverzne tvornice Rockwool u Potpićnu u kojem stoji da je zrak "čist". "Zrak je bio čist ili neznatno onečišćen, na razini prve kategorije kakvoće, te nije negativno utjecao na zdravlje niti najosjetljivijih populacijskih skupina - male djece, starijih ljudi ili bolesnika s respiratornim bolestima koji tamo žive", stoji u izvješću Ministarstva.

Inspekcija je lani, 17 puta, bila i u Rockwoolu, u kojem je, kako stoji u izvješću, u rujnu 2009. utvrđeno da je korištenje kamena porijeklom iz Austrije, koji je imao povećani sadržaj sumpora, uzrokovalo povećanje količine sumpordioksida u zraku, a utvrđeno je također i da se otpadna kamena vuna skladišti na otvorenom prostoru te da se zbog načina transporta vjetrom prašina širi u okoliš, piše Novi list.

Rockwoolu samo novčana kazna zbog mehanizacije

Zbog navedenog prekoračenja emisije 14. rujna 2009. godine, nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog, a prekršajni je postupak još u tijeku. Tvornici je naređeno da osigura mehanizaciju za potrebe unutarnjeg transporta otpadne kamene vune tako da spriječi rasipanje po tlu i raznošenje otpadne vune i prašine u zrak, a naložena je i zabrana skladištenja otpadne vune na otvorenom prostoru.

Kako stoji u izvješću, kontrolnim je pregledom u prosincu prošle godine utvrđeno da se zabrana skladištenja granulirane kamene vune provodi, ali da se druga mjera ne provodi. Rockwoolu je zbog toga izrečena kazna u iznosu od 30 tisuća kuna.

Općina najavila svoju analizu

Anton Bažon, načelnik općine Potpićan najavio je skoru objavu općinske analize utjecaja tvornice Rockwool na zdravlja stanovnika koja će "mnoge iznenaditi i šokirati".

Podsjetimo, mještani su prošle godine nekoliko puta prosvjedovali ispred tvornice kamene vune u Potpićnu. Prosvjednici su i tada pozivali na zatvaranje tvornice.

Ministarstvo i ranije ocjenjivalo da je zrak čist

Ipak, inspekcija zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zbog brojnih pritužbi građana na dim i smrad obavila je nadzor u okolici Tvornice kamene vune Rockwool u veljači prošle godine, te utvrdila kako nisu prekoračene granične vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku.

U blizini tvornice Rockwool Ministarstvo je postavilo dvije mjerne postaje u Zajcima i Čambarelićima, a njihovi se nalazi o kvaliteti zraka analiziraju u Institutu za medicinsko istraživanje u Zagrebu i Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.