Ministarstvo pronašlo novac za financiranje mladih matematičara

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

JUČER se pojavila informacija kako su hrvatski mladi matematičari koji su osvojili brojne medalje na međunarodnim natjecanjima, ostali bez novca za ovogodišnje pripreme. 

>>Naši mladi matematičari ostali bez novca za pripreme za Olimpijadu. Tko je kriv?

Naime, njihov projekt nije bio prošao na natječaju koji je raspisalo Ministarstvo obrazovanja.

Sredstva bez kojih ne mogu pripremiti timove

Jučer nam je tu informaciju potvrdio Matija Bašić s matematičkog odjela PMF-a, koji je ujedno i koordinator za međunarodna matematička natjecanja pri Hrvatskom matematičkom društvu, rekavši da su prethodnih godina na natječaju prolazili, ali ovaj put ne.

Ipak, naglasio je kako su uložili prigovor te da imaju dobru komunikaciju s Ministarstvom pa vjeruje da će se situacija riješiti. Dodao je i kako sam odlazak na natjecanje ne bi bio problem, ali bi se ovakvom odlukom dovela u pitanje priprema ekipa za natjecanje. 

Informaciju da na natječaju nisu prošli potvrdio nam je i Hrvoje Kraljević, predsjednik Hrvatskog matematičkog društva koje priprema timove, naglasivši kako je važno razlikovati da iz tih sredstava za koja su na natječaju aplicirali, nije trebao ići dio za slanje timova na međunarodna natjecanja, ali i da oni bez novca za pripreme ne mogu.

Ministarstvo danas pronašlo novac

Iz Ministarstva su se danas oglasili priopćenjem u kojem su poručili kako sustav natjecanja nikada nije ni bio ugrožen te da je prošireno financiranje na još osam projekata. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Kao što smo jučer jasno komunicirali u pokušaju ispravka brojnih netočnih interpretacija u javnosti, povećanjem iznosa raspoloživih sredstava za poticanje udruga koje provode projekte vezane uz izvaninstitucionalni odgoj i  obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. stvorene su pretpostavke za dopunu Odluke te će se financirati dodatnih 8 projekata koji su zadovoljili kriterije u ukupnom iznosu od 1.021.728,81 kuna.

Dopuna Popisa projekata udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih kojima su u školskoj godini 2018./2019. dodijeljena bespovratna sredstva

Kao i tijekom jučerašnjeg dana, napominjemo kako sustav natjecanja niti u jednom trenutku nije bio ugrožen te da Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. nema apsolutno nikakve veze s financiranjem odlaska učenika na međunarodna natjecanja. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 2018. godine čak 333 posto povećalo sredstva za poticanje programa rada s darovitim učenicima i to sa 600 000 kuna (2017.) na 2 milijuna kuna (2018.godine), a prijedlogom proračuna za 2019. godinu ta se sredstva dodatno povećaju na iznos od 2,5 milijuna kuna te ćemo kao i do sada nastaviti poticati darovitost i izvrsnost. 

U trenutku donošenja prve Odluke bila su osigurana sredstva za 60 projekata u ukupnome iznosu od 7.685.188,99 kuna. Na današnji dan, priljevom dodatnih lutrijskih sredstava, za poticaje udrugama za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih iznos raspoloživih sredstava povećan je na 8.779.921,76 kuna", priopćili su iz Ministarstva.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.