Ministarstvo turizma: Tužit ćemo Kompas

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

MINISTARSTVO turizma potvrdilo je Indexu kako zbog nepravilnosti u poslovanju propale turističke agencije Kompas Zagreb slijedi tužba protiv odgovornih. 

„Ministarstvo turizma je, s obzirom na zaprimljene pritužbe adekvatno reagiralo, te je turistička inspekcija izvršila nadzor nad turističkom agencijom Kompas Zagreb. Iz nalaza turističke inspekcije evidentno je kako su utvrđene nepravilnosti u radu turističke agencije te će protiv navedene turističke agencije biti podnesen optužni prijedlog", potvrdili su za Index iz nadležnog ministarstva.

Za poštovanje zakona u radu turističkih agencija nadležno je upravo Ministarstvo turizma pa i za navodne propuste u radu Kompasa Zagreb.

Kompas Zagreb bio dužan uplatiti dostatna sredstva za osiguranje  

Nakon propasti Kompasa Zagreb u medijima su pokrenute spekulacije o tome da će putnici ostati bez uplaćenog novca za putovanja koja se nisu nikad dogodila.

Razlog tomu je što Kompas Zagreb, prema neslužbenim izvorima, nije uplatio dovoljna sredstva u osiguravajuću kuću Euroherc kako bi nadoknadio gubitak putnicima koji su uplatili putovanja, a nisu na njih otputovali zbog propasti agencije.

Iz Euroherca Indexu nisu odgovorili na pitanje je li to stvarno tako, kao ni iz putničke agencije Kompas Zagreb.

No Ministarstvo turizma je u svom odgovoru Indexu uputilo na zaključak da su spekulacije bile točne i da se nepravilnosti zbog kojih je najavilo tužbu odnose upravo na nedovoljno uplaćena sredstva za osiguranje i nadoknadu štete putnicima.

"Sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu u koji je implementirana direktiva EU 2015/2302 o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, propisana je obveza jamčevnog osiguranja za paket aranžman i osiguranja od odgovornosti za štetu zbog neispunjenja, djelomičnog ili neurednog ispunjenja obveza koje se odnose na paket aranžman", naveli su iz ministarstva.

Hoće li napokon reagirati i HTZ?

Vidjet će se hoće li na najavu ove tužbe državnog tijela reagirati Hrvatska turistička zajednica, na čijem će štandu na sajmu u Londonu Kompas Cruise izlagati nova agencija u suvlasništvu bivšeg vlasnika Kompasa Zagreb Matka Bolanče. Naime, na najavu njezinog izlaganja se nedavno potužila medijima i hrvatskim državnim tijelima britanska tvrtka kojoj je Kompas Zagreb također ostao dužan.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.