Ministri odlaze da bi Plenković ostao

Foto: FAH

ANDREJ Plenković je u međuvremenu postao najdugovječniji hrvatski premijer, koji je na toj poziciji duže i od prethodnog rekordera Ive Sanadera, koji je vodio vladu u kontinuitetu od 66 mjeseci. Plenković je u travnju ove godine ušao u svoj 67. mjesec na čelu vlade i ne pokazuje nikakve znakove posustajanja.

Otkako je 2016. godine izabran za premijera, Plenković ponavlja da je njegova mantra stabilnost. Nakon turbulentnog perioda kratkotrajne vlade premijera Tihomira Oreškovića, koju je srušio sam HDZ, Plenković je došao na vlast s obećanjem da se to više neće ponoviti. I doista nije, u smislu da je premijer proteklih šest godina ostao jedan te isti. No zato su se ministri mijenjali skoro kao na pokretnoj traci.

Ministri odlaze, premijer ostaje

Od 2016. do danas premijer Plenković ostao je bez 17 ministara. Najnoviji bivši ministar je Zdravko Marić, koji je vodio resor financija još u Oreškovićevoj vladi i bio je uz Plenkovića od samog početka.

>> Od Plenkovićeve vlade iz 2016. ostalo je samo troje ministara

Unatoč tome što je u vladu došao iz Agrokora, koji je onda spektakularno propao, i unatoč tome što je kroz godine nanizao zavidan broj afera, Marić je za HDZ-ove standarde bio iznimno kompetentan ministar i izvrstan komunikator te je sigurno predstavljao jedno od zaštitnih lica Plenkovićeve vlade, čiji je bio potpredsjednik u ovom mandatu. On je dosad bio, uz Plenkovića, jedno od lica svete stabilnosti, javno proklamirane premijerove niti vodilje u političkom smislu. Maltene Plenkovićeve doktrine.

Marićev odlazak nas podsjeća zašto su u biti otišli svi ti ministri. Formalno su otišli zbog afera, unutarstranačkih preslagivanja ili zbog zamora materijala. No zapravo su svi otišli da bi Plenković mogao ostati. 

Plenković kao Drakula

Neki od njih su bili perspektivni političari HDZ-a, a nakon suradnje s Plenkovićem završili su kao politički leševi. Neki još funkcioniraju kao hodajuće vreće krvi, poput ministra pravosuđa Ivana Malenice ili ministra obrane Marija Banožića, ali doći će i na njih red. 

Plenković kao da je postao Drakula HDZ-a, koji se hrani krvi svojih podređenih, koje ispija do zadnje kapi podnošljivosti da bi ih onda odbacio kao isušene ljušture.

Naravno, neke od njih je Plenković branio od napada i pokušavao spasiti od afera u koje su se redom sami uvalili, ali nikad toliko da bi u pitanje doveo vlastitu lidersku poziciju. Dapače, čim su se pokazali i najmanji znaci da mu se trese premijerska fotelja, pustio bi ih niz vodu.

"Zašto bih ja bezveze išao na izbore?"

Neki dan je Plenković opet govorio o svojem poimanju politike u intervjuu za HRT, u kojem se obrušio na Ivicu Puljka.

>> Plenković: Đogaš je 10 puta bolji od Puljka, on ne bi išao na prijevremene izbore

U Splitu je vlast srušila samu sebe i izazvala nove izbore, konstatirao je.

"Izbori na lokalnoj razini su krajnja nužnost. Zato smo napravili da rušenje vlasti bude jako teško. Ovo je ekshibicionizam. Izlaznost je bila jako mala", rekao je Plenković.

Bio je skoro pa uvrijeđen kada ga se pitalo o mogućnosti prijevremenih izbora.

"Ako mi je glavno sidro politička sigurnost, zašto bih ja bezveze išao na izbore? Nisam ja takve sorte", naglasio je.

Premijerov modus operandi

Doista nije. Otkako se dokopao premijerske fotelje, Plenković je ne pušta. Isto važi i za poziciju predsjednika HDZ-a, koju također nikad nije opterećivao prevelikom unutarstranačkom demokracijom. Iza Plenkovića ostaje i duga lista političkih leševa unutar HDZ-a, neki su i otišli iz stranke da bi on ostao.

Pritom naravno ne treba imati neke velike sućuti za sve one koje je Plenković u proteklih šest godina ispio do zadnje kapi krvi (dok su svi zajedno pili našu), pa onda ostavio negdje po strani dok je on stabilno išao dalje. Sami su to htjeli, sami su mu se nudili. Ali vrijedi konstatirati da je to premijerov modus operandi, da se tako održava na vlasti.

Veliki Vođa je postojan kano klisurina. Stabilan, rekao bi on. Čvrsto stoji na kamari političkih leševa, moćniji nego ikad. Politički vampir prve kategorije. Naš Drakula. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala