Ministrici Pejčinović Burić pljeskali na sjednici vlade

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković na početku sjednice vlade još je jednom čestitao Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i rekao da se radi o fantastičnom postignuću na koje svi mogu biti ponosni. 

"Ovo je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh, kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u međunarodne institucije", rekao je Plenković.

"Mislim da možemo biti ponosni na njezino ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila, možemo biti ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u vanjskopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima, u vrijednostima koje dijelimo", rekao je premijer.

Plenković je dodao da je pobjeda Marije Pejčinović Burić svojevrsna pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe jer je ona prva glavna tajnica Vijeća Europe iz tog dijela kontinenta. 

Rekao je i kako je diplomacija, pri čemu je posebno naglasio onu parlamentarnu, posljednjih mjeseci "poprilično u tišini" radila na izboru Pejčinović Burić za glavnu tajnicu. Zahvalio je pritom svim hrvatskim veleposlanicima i hrvatskim parlamentarnim delegacijama u Vijeću Europe, posebno ovoj aktualnoj, na velikom doprinosu tome i na kontinuitetu rada u VE-u od hrvatskog primitka 1996. godine. 

Istaknuo je da je Hrvatska odličan dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. 

Čestitke ministara

Čestitke hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe uoči sjednice vlade uputili su u četvrtak ministar branitelja Tomislav Medved, pravosuđa Dražen Bošnjaković, financija Zdravko Marić i potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

"Mislim da je zavrijedila čestitke. Mislim da je dobra poruka mladima, pogotovo mladim djevojkama, jer ona je tek druga žena na čelu Vijeća Europe. To je sigurno i veliki poticaj da je moguće razbiti ono što nazivamo 'staklenim stropovima'", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić rekla je da će ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na novoj poziciji glavne tajnice Vijeća Europe imati priliku nametnuti teme koje su značajne za Hrvatsku, poput ravnopravnosti žena i zaštite djece.

"Premijer je nametnuo temu demografije, a kolegica se već opredijelila za temu ravnopravnosti žena i bolju zaštitu i brigu o djeci", izjavila je Murganić. 

Ministar turizma Gari Cappelli također se osvrnuo na uspjeh ministrice Pejčinović Burić koja je postala druga žena u povijesti na čelu Vijeća Europe i prva osoba iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti i rekao da je to dokaz dugotrajnosti koju je dokazivala godinama kroz Hrvatski sabor i druge nastupe te poručio da je zaslužila tu poziciju. 

Na pitanje tko bi je mogao zamijeniti, odgovorio je da HDZ ima ljudi koji su kvalitetni te da oko toga neće biti problema. 

Ni drugi nisu htjeli komentirati tko bi sadašnju ministricu mogao zamijeniti na dužnosti.

Hrvatska ministrica izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Sa 159 glasova pobijedila belgijskog šefa diplomacije

Zastupnici Parlamentarne skupštine VE-a odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat.  

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat, belgijski šef diplomacije Didier Reynders, završio sa 105 glasova.

Hrvatska ministrica time je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. 

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu, čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. 

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je za 15. listopada ove godine

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.