Mislav Kolakušić: Završio sam sudačku karijeru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MISLAV Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu i nositelj nezavisne liste na izborima za Europski parlament, gostovao je jutros u Novom danu na N1 televiziji.

Komentirao je svoju predaju liste za euroizbore.

"Mi jedini imamo legitimitet nastupiti na izborima, imamo 20.700 potpisa. Ako želimo demokratsko društvo, svaka lista mora skupiti potpise. Kada građanska lista prikupi potpise, podrška građana je iza toga. Zato sam uvjeren da će građanska lista ostvariti jako dobar rezultat. Mi dobivamo tri mandata, uvjereni smo", rekao je Kolakušić.

Na pitanje je li to nerealno s obzirom na ankete koje ne daju puno izgleda ni njemu ni drugim nezavisnim listama, rekao je da se odlučuje o promjenama.

"Na ovim se izborima odlučuje žele li građani promjene ili ne. Moramo promijeniti kompletno zastupanje Hrvatske u inozemstvu, prvenstveno u Europskom parlamentu. Izuzetno je bitno tko nas zastupa u EU i hoće li se dogoditi promjene", kazao je. 

Misli da oni koji su dosad predstavljali Hrvatsku u Europskom parlamentu nisu dobro radili svoj posao.

"Ništa novca nije povučeno. Još bi se 20 godina ispitivala Nutella, mi moramo pokazati da smo snažni, a mi smo tamo neki pekmezavi i cmoljavi, moramo zahtijevati da tražimo svoje pravo", rekao je. 

Je li se uopće smio kandidati?

Komentirao je i izjavu predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse koji je kazao da svojom kandidaturom za EU izbore Kolakušić krši zakon.

"Rekao je da se imam pravo kandidirati. Vlada bi sve učinila da se ja nisam kandidirao, ali, na njihovu žalost, nisu pitali njih već građane, a oni su rekli svakako", kazao je Kolakušić.

Rekao je da uz sudačku funkciju ne ide politička funkcija.

"Prestajem s funkcijom s danom kada stupim na dužnost u EU parlamentu. Političar je isključivo ona osoba koja obnaša političku funkciju, sve ostalo je pravo govora, a ne vršenje političke dužnosti. Političku dužnost možete vršiti jedino ako za to dobijete mandat", rekao je. 

Dodao je da će "iznimno malo" potrošiti na izbornu kampanju, a kako je pojasnio, radi se o 200 tisuća kuna, što je, kako je rekao, trećina njegove imovine. 

Upitan ostaje li sudac Trgovačkog suda ako ne osvoji mandat za EU parlament, rekao je da to nije moguće.

"Apsolutno sam završio sudačku karijeru, nemam ja što tu raditi"

"Ovo nije moguće, to apsolutno nije moguće, imamo na društvenim mrežama 140 tisuća ljudi koji nas podržavaju. Stranica ima doseg 9 milijuna ljudi, daleko najaktivnija stranica...", rekao je Kolakušić.

Na ponovljeno pitanje hoće li i dalje biti sudac ako ga ipak ne izaberu, rekao je da je svoju karijeru završio.

"Ja sam završio svoju karijeru, želim da me građani pošalju u Europski parlament. Kad me izaberu, isti dan kreće kampanja za predsjedničke izbore, a onda kampanja za parlamentarne izbore koji su najvažniji jer se na njima mogu promijeniti stvari u zemlji", odgovorio je. 

"Znači, i ako ne odete u Europski parlament, Vi završavate sudačku karijeru?" upitan je.

"Apsolutno, nemam ja tu što raditi", odgovorio je Kolakušić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.