Mjesec dana nakon izbora u Venezueli i dalje neredi

Foto: EPA

Pristaše političke oporbe i pristaše vladajuće stranke u Venezueli održali su skupove danas kako bi obilježili mjesec dana otkako su održani sporni predsjednički izbori u srpnju, dok se uhićenja oporbenih političara nastavljaju.

Izborno povjerenstvo Venezuele proglasilo je dosadašnjeg predsjednika Nicolasa Madura, na vlasti od 2013., pobjednikom izbora 28. srpnja, bez objave potpunih rezultata glasanja.

Venezuelanska oporba objavila je vlastite rezultate koji pokazuju uvjerljivu pobjedu svojeg kandidata Edmunda Gonzaleza.

Spor je izazvao apel međunarodne zajednice za objavu potpunih rezultata, ali i smrtonosne prosvjede u zemlji i uhićenja oporbenih ličnosti i novinara.

Oporbena čelnica Maria Corina Machado izjavila je u utorak za Reuters da mirni ulični prosvjedi i međunarodni pritisak još uvijek imaju potencijal svrgnuti Madura.

Na svojem je političkom skupu u glavnom gradu Caracasu pozvala pristaše da nastave s pritiskom i "istovremeno štite jedni druge, jer je ono što si režim dopušta brutalno."

Ubrzo nakon skupa, oporbena koalicija priopćila je da je čelnik stranke Biagio Pilieri, koji se pojavio zajedno s Machado, uhićen.

Kasnije tog dana, oporbene skupine izvijestile su o najmanje dva uhićena člana oporbe, uključujući odvjetnika Machadina pokreta.

Masovno napuštanje domovine

U naftnom gradu na zapadu države Maracaibu, stotinjak pristaša oporbe okupilo se na kratkom prosvjedu rano u srijedu, pod budnim okom policije.

"Ovo je posljednje okupljanje na kojem ću prisustvovati, napuštam zemlju u petak", rekao je student strojarstva Stiward Prieto (23). Priča kako je nakon izbora izgubio posao u javnoj elektroprivrednoj tvrtki, dok mora skrbiti o svojem starijem ocu, umirovljenom učitelju koji boluje od dijabetesa.

"Boli me što ovako odlazim, ali nemam druge opcije", izjavio je Prieto, mašući venezuelanskom zastavom.

Više od 7,7 milijuna Venezuelanaca napustilo je domovinu posljednjih godina, dok drugi kažu da će i oni nastojati otići ostanu li Madurovi socijalisti na vlasti.

Prosvjedi zbog izbornih rezultata doveli su do najmanje 27 smrti. Grupa za ljudska prava Foro Penal kaže da se oko 1780 ljudi drži kao politički zatvorenici, od čega 114 adolescenata.

"Fašisti su prije mjesec dana pokušali destabilizirati našu zemlju, ali snaga naroda, plemenitost, poniznost, skromnost naložili su da mi to možemo... kao i da se predsjednik zove Nicolas Maduro", rekao je državnoj televiziji pristaša vladajuće stranke Andres Guillen.

Oporbeni kandidat Gonzalez, koji je zajedno s Machado pod istragom zbog poticanja na nasilje i drugih zločina, oglušio se na dva poziva da svjedoči o oporbenoj web stranici na kojoj su objavljeni izborni rezultati. Ako se ogluši i na treći, mogao bi biti izdan nalog za njegovo uhićenje.

Državno izborno povjerenstvo Venezuele i vrhovni sud kažu da je Maduro osvojio nešto više od polovice glasova na izborima. Povjerenstvo obrazlaže da još nije objavilo detaljne rezultate zbog kibernetičkog napada.

Maduro je u utorak napravio velike promjene u svom kabinetu, skrenuvši svoju retoriku s izbora na obećane promjene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.