"Mladi" asteroid Sunčevim sustavom je kružio svega nekoliko milijuna godina

ZNANSTVENICI su presretni nakon što su sakupili ostatke asteroida 2008 TC3 koji je u listopadu prošle godine svoju svemirsku odiseju završio raspršen po prostranstvima sudanske pustinje Nubija.

Znanstveni časopis Nature piše kako je tim znanstvenika po prvi puta otkako se u svijetu prate i proučavaju asteroidi, uspio skupiti ostatke jednog asteroida koji je praćen neposredno prije i tijekom ulaska i prolaska kroz Zemljinu atmosferu.

Skupljeno je 47 fragmenata koji su ostali nakon sagorijevanja asteroida 2008 TC3 kojeg su prošle godine u Zemljinoj orbiti uočili američki astronomi u Arizoni, prenosi BBC.

Nakon usporedbe podataka o asteroidu i pronađenih fragmenata u Sudanu, znanstvenici su rekli da se radi o relativno mladom asteroidu, koji je u unutarnjem Sunčevim sustavu proveo svega nekoliko milijuna godina.

Fragmenti i lokacije na kojima su isti pronađeni znanstvenicima će dati novi uvid i jedinstvenu prigodu da detaljno prouče rutu kojom je asteroid padao prema površini Zemlje kao i kemijske tragove nastale pri tom procesu.

Jedinstveni ostaci

Asteroid veličine automobila je u Svemiru uočen pomoću snažnih teleskopa kojima je kasnije praćen sve do dezintegracije na sitne komadiće koji su padali po površini pustinje.

Znanstvenici su zasad objavili da je asteroid bio formiran od ekstremno krhkog materijala zbog čega je "eksplodirao" na visini od 37 kilometar iznad Zemljine površine, nakon čega se usporio i dezintegrirao na desetke, ako ne i stotine sitnih komadića. Nakon toga je pokrenuta velika potraga za tim komadićima od kojih su znanstvenici pronašli njih 47.

Posebno oduševljenje znanstvenika izaziva to što prikupljeni uzorci predstavljaju ostatke asteroida kakve još nitko nema, barem prema službenim podacima.

Praćenje i sagorijevanje asteroida 2008 TC3 asteroida je bila zasad jedinstvena prigoda u kojoj su znanstvenici navrijeme uočili i pratili asteroid, za razliku od prijašnjih slučajeva u kojima su asteroidi uočeni u Svemiru, ali bez ulaska u atmosferu i dezintegracije.

Meteoriti nastali dezintegracijom asteroida 2008 TC3 pripadaju iznimno rijetkoj skupini meteorita koji se nazivaju ureiliti, a pretpostavlja se da potječu od jednog nebeskog tijela.

R.I.
Foto: NASA

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.