Mladi osječki liječnik s kolegama spasio život dječaku (14) koji se gušio kikirikijem

Foto: Facebook

PREDSTOJNIK Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek Matej Šapina spasio je prije dva tjedna život 14-godišnjem dječaku koji se gušio kikirikijem.

Iako izvan radnoga vremena, dr.sc. Matej Šapina, dr. med. spec. pedijatar, zamjenik predstojnika Klinike za pedijatriju i voditelj pedijatrijskog covid stacionara u KBC-u Osijek, žurno je nakon telefonskog poziva kolega otišao u bolnicu i u svega desetak minuta spasio mladog Osječanina dodatnih komplikacija, piše Portal zdravlje.

"Pojavila se sumnja da je dječak udahnuo strano tijelo, a kako je jeo kikiriki, bilo je vrlo vjerojatno da je udahnuo upravo taj orašasti plod. Bio je uplašen, blijed, znojio se, otežano te plitko disao. Čulo se i tzv. 'zviždanje' na jednoj strani. Zabrinjavajuće je bilo i to što je kratkotrajno poplavio i nismo u prvi mah znali je li kikiriki otišao lijevo ili desno ili čak ostao poprijeko. U tom slučaju ne može se ventilirati nijedno plućno krilo", ispričao je dr. Šapina za Portal zdravlje.

Kliještima izvukao kikiriki iz dječakovih pluća

Po dolasku u bolnicu i uz prethodnu anesteziju dječaka, liječnik je krenuo s inspekcijom dišnih puteva pomoću fleksibilnog bronhoskopa. Potom je kliještima izvukao kikiriki iz dječakovih pluća. 

"Uz vrhunski tim liječnika, anesteziologa i otorinca uspjeli smo ovaj put bez intubacije i upotrebe respiratora izvući strano tijelo. Ovaj put bio je to jedan centimetar dug kikiriki koji je, srećom, izvučen na vrijeme. Pacijent je drugo jutro već pušten iz bolnice. Moram naglasiti da bi ta veličina kikirikija vjerojatno bila smrtonosna za dijete manje od godine. U ovom slučaju da nismo izveli hitnu bronhoskopsku intervenciju, moguće je da bi došlo do ozbiljnih komplikacija", govori osječki liječnik.

Dr. Šapina je ispričao što se dogodilo nakon što je izvukao kikiriki. "Maleni je pacijent odmah nakon bronhoskopije izrazio želju za hranom. Za svime, samo ne za kikirikijem", kazao je Šapina za Portal zdravlje.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.