Mladić je poginuo dok je postavljao optičku mrežu. Optužena dvojica njegovih šefova

Podignuta je optužnica protiv dvojice šefova u tvrtki Netopik zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz nehaja. Radi se o slučaju smrti Stjepana Bojka (23), koji je 21. prosinca lani preminuo u bolnici u Slavonskom Brodu nakon što je teško ozlijeđen prilikom postavljanja optičke telekomunikacijske mreže.

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv Miroslava K. i Krunoslava M. da iz nehaja nisu postupali po propisima ili tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama i time izazvali opasnost za život ili tijelo ljudi, a kaznenim djelom je prouzročena smrt jedne osobe, pa da su time počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavka 3. i 4. Kaznenog zakona u vezi s člankom 215. stavkom 2. i 3. KZ/11, a kažnjivo po članku 222. stavku 4. KZ/11, stoji u optužnici.

Što se dogodilo?

"Uvidom u zapisnik o očevidu Policijske uprave brodsko-posavske, Policijske postaje Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje od 20. prosinca 2022. utvrđeno je kako je dana 20. prosinca 2022. oko 11.00 sati u mjestu Sikirevci došlo do nesreće na radu djelatnika tvrtke "NETOPTIK" d.o.o. iz Slavonskog Broda, Stjepana Bojka, prilikom postavljanja optičkog kabela preko ceste D7. 

Prilikom postavljanja optičkog kabela Stjepan je na zapadnoj strani ceste D7 na betonski stup postavio optički kabel, nakon čega je kabel prevukao preko ceste te se popeo na drugi istočni betonski stup na visinu od oko 7 metara, noseći na ramenu kabel u namjeri da ga prikači na gornji dio stupa. U jednom trenutku je kabel popustio te je došlo do spuštanja kabela prema kolniku.

U tom trenutku iz smjera Slavonskog Šamca došlo je kombi vozilo te je vozač, vidjevši navedeno, zaustavio vozilo dok je iz suprotnog smjera naišlo drugo vozilo kojim je upravljala žena koja nije vidjela kabel preko ceste. Došlo je do udara kabela u prednji dio vozila, uslijed čega je došlo do povlačenja kabela sa stupa i pada Stjepana Bojka na parkirano kombi vozilo, a potom na tlo, nakon čega je povučen do ceste i podnožja kombi vozila za vrijeme dok je isti bio zaustavljen. 

Tom prilikom Stjepan Bojko je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život uslijed kojih je preminuo u bolnici dana 21. prosinca 2022. u 8.20 sati", stoji u obrazloženju optužnice.

"Direktori nisu poduzeli sve potrebne mjere"

Optužnicom se dvojicu direktora tereti da nisu poduzeli sve potrebne radnje nakon zaključenja ugovora o poslovnoj suradnji s KF Telekomom oko postavljanja optike te su postupili protivno odredbi članka 62. Zakona o cestama, odredbi 44. st.1. Zakona o zaštiti na radu, te protivno nekoliko članaka Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada kao i Pravilnika o uporabi osobne zaštitne opreme.

"Inspekcijskim nadzorom Državnog inspektorata od 20. prosinca 2022. i 27. siječnja 2023. utvrđeni su propusti poslodavca u primjeni mjera zaštite na radu.

Poslodavac NETOPTIK d.o.o. nije uspostavio odgovarajuću privremenu regulaciju prometa, na način koji osigurava sigurno odvijanje prometa i nesmetano izvođenje. Poslodavac NETOPTIK d.o.o. nije procijenio rizike, u pisanom ili elektroničkom obliku, za poslovanje. Poslodavac NETOPTIK d.o.o. nije radniku dao sve potrebne obavijesti o zaštiti na radu na gradilištu i rizicima za sigurnost i zdravlje pri pojedinim radovima

Obje tvrtke na privremenom gradilištu u Sikirevcima nisu osigurale radnicima za koriste zaštitnu kacigu iako su iste zadužili", stoji u optužnici.

Svjedok opisao nesreću

Miroslav K. se branio šutnjom, dok je Krunoslav M. izjavio da je kolegu direktora obavijestio 8. prosinca 2022. e-mailom da više neće biti direktor zbog poslovnih neslaganja s firmom. "Spornog dana nisam bio u firmi. Stjepan Bojko je imao svu potrebnu opremu za zaštitu na radu. Imao je kacigu, ali ne znam je li ju nosio. Išao je na osposobljavanje za rad i imao je, kao i svi radnici, obavezu nositi kacigu", rekao je.

Krešimir F., zaposlenik KF Telekoma, svjedočio je događaju. 

"Kabel smo prvo postavili na betonsku banderu na suprotnoj strani ulice te nakon toga razmotali isti preko ceste. Nakon što smo pogledali stanje prometa i uvjerili se da nema kamiona i visokih vozila, Stjepan Bojko je uzeo jedan kraj optičkog kabela te se počeo uspinjati prema vrhu bandere. U jednom trenutku naišao je osobni automobil crne boje, koji nije brzo vozio, te je u tom trenutku došlo do naglog popuštanja kabela na visinu od oko 30 cm kojeg je zakvačio prednji dio navedenog automobila i povukao, uslijed čega je došlo do povlačenja Stjepana Bojka s ljestava.

Pao je na cestu te se podvukao pod dio kombija. Pritekao sam mu u pomoć, držao mu glavu u svojem krilu da ne dođe do ozljede kralježnice, brisao sam mu krv da ne ide u usta. Stjepan je na sebi imao zaštitni pojas, radnu odjeću i obuću, ali ne i kacigu", ispričao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.