Moguća blokada zbog cijene pšenice: "Manji poticaji velikim otkupljivačima, veći seljacima!"

AKO MINISTARSTVO poljoprivrede do sutra u ponoć ne donese odluku o minimalnoj cijeni pšenice od 1,60 kune po kilogramu, poljoprivrednici osam županija u utorak će blokirati 20-ak prometnica u unutrašnjosti Hrvatske, poručili su sa skupa u Grabarjevu čelnici seljačkih udruga.

"Sadašnja cijena od 1,35 kuna je neodgovorna i neozbiljna. Naš prosvjed nije usmjeren protiv građana i sudionika u prometu, izjavio je šef seljaka Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić. Poljoprivrednici smatraju kako je realna cijena pšenice 2,20 kune po kilogramu.

Seljaci predlažu Vladi da velikim otkupljivačima koji su i veliki korisnici državnih potpora smanje poticaje, a razliku daju seljacima

Predsjednik udruge Brazda iz Osječko-baranjske županije Matija Brlošić blokadu prometnica također smatra opravdanom. "Cijena pšenice od 1,35 kuna seljacima ne pokriva troškove. I ako budemo prisiljeni, sigurno izlazimo na cestu. Imamo još nekoliko prijedloga pa Vladi i ministarstvu predlažemo da velikim otkupljivačima koji su i veliki korisnici državnih potpora smanje poticaje, a razliku daju seljacima", kazao je.

Seljaci su od ministra poljoprivrede također zatražili da referentna godina pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju za poljoprivredne proizvođače bude iduća 2012. godina, a ne ova, a da se u međuvremenu mnoge stvari u agrarnoj politici dovedu u red.

Podravka je najavila da će za pšenicu plaćati 1,35 kunu po kilogramu. Istu cijenu istaknula je i tvrtka Granolio koja nudi isplatu odmah po obračunu. Čakovečki mlinovi ponudili su 1,25 kunu po kilogramu. Cijena se utvrđuje za kilogram pšenice kvalitete prema novom pravilniku (hektolitarska masa suhog zrna 76 kilograma, vlaga 13,5 posto i primjese 5 posto), javlja HTV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.