"Moj susret sa Stephenom Bannonom, luđakom koji stoji iza Trumpa"

Foto: FAH

NOVINAR kanadskog portala The Walrus Jonathan Kay u nedavnom članku upozorio je na mogućnost dolaska krajnje radikalnih političara na vlast i u Kanadi.

U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"Nedavno je u naslovnoj priči za portal The Walrus Peter Norman opisao dojmove s krstarenja po Karibima, koje je organizirao ekstremni kanadski konzervativac Ezra Levant.

Kako bih objasnio zašto dajemo prostor pripadnicima rubnih dijelova kanadske politike, vratit ću se unazad sedam godina kada je Barack Obama tek postao predsjednik, a sadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump bio tek reality zvijezda.

Na inauguracijskoj konvenciji Tea Partyja (američkih konzervativaca) u Nashvilleu, na kojoj sam i sam bio, velika je zvijezda bio Andrew Breitbart, osnivač istoimene web stranice koja je postala glasilo američke krajnje desnice. U svojemu je govoru uvelike spominjao Stephena Bannona, redatelja čiji je dokumentarac  "Generacija nula" povezivao američku financijsku krizu s kulturnim ekscesima u 1960-ima. Prema Breitbartu, taj film je pravim domoljubima otvorio oči".

Bannonov uspon

"Bannon je tada imao izvršnu funkciju u Breitbart Newsu, kasnije je postao izvršni direktor Trumpove predsjedničke kampanje, a sad je glavni strateg u Bijeloj kući.

Dok su Breibart (koji je umro zbog zatajenja srca 2012. godine u 43. godini) i Levant bili dobri govornici, Bannon je bio hladan i mrzovoljan. Krizu u Americi usporedio je s Građanskim ratom i Velikom depresijom, a za Ronalda Reagana rekao je da su ga prije nazivali pogrdno, baš kao i Bannonov pokret, što je, prema Bannonu, značilo da je na pravom putu.

To me uvelike podsjetilo na Trumpovu kampanju.

Bannon je bio radikalniji i od Breitbarta, a grupa na konferenciji u jednom je trenutku počela vikati prema medijima: "SAD! SAD!"

Odnos prema medijima

"Takva šokantna mržnja prema medijima izlazi sedam godina kasnije i iz usta samih dužnosnika Bijele kuće, a Bannon je u siječnju izjavio da mediji moraju šutjeti.

Prije sedam godina nažalost nisam upozorio čitatelje na njega, jer je tada bila apsurdna zamisao o tome da bi takav luđak mogao steći pravu moć. S te strane, oni na čajankama bili su u pravu kad su izjavljivali da mediji nisu u dodiru sa stvarnošću.

Sada je SAD pod vodstvom nepokolebljivih ekstremista koji šire lažne vijesti, napadaju manjine i potiču govor mržnje. Prema riječima spisatelja i kolumnista Stephena Marchea i Michaela Corena, taj cijeli pokret sramota je za Ameriku.

To nas vodi nazad do Ezre Levanta. Velik se broj kanadskih novinara podsmjehivao kada je ekstremno desno orijentirani Levant pokrenuo svoje medijsko poduzeće i web stranicu Rebel prije par godina (napomena: moju majku Barbaru Kay naveo je kao suradnika).

Danas je Rebel uspješniji od Walrusa. Bi li Levant mogao postati kanadski Stephen Bannon?

Ako da, nemojte reći da vas nisam upozorio", zaključuje Kay.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.