Posljednja presuda: Unković za otmicu i ranjavanje s teškim invaliditetom dao - uvjet?!

SPLITSKI sudac Ante Unković, kojeg Uskok sumnjiči da je za 3 tisuće eura donio oslobađajuću presudu, jučer je u podne vjerojatno objavio svoju posljednju presudu. Makar za neko vrijeme, jer će ga predsjednik Općinskog suda u Splitu Ivica Botica suspendirati čim dobije Uskokovu obavijest o pokrenutom postupku. Što će biti dalje ovisit će, u prvom redu, o rezultatu postupka kojeg je Uskok danas pokrenuo protiv Unkovića, suca Roberta Pešutića i još troje okrivljenika.

Dao uvjet, a nije ni obrazložio zašto?!

Unković je jučer dao uvjetnu kaznu zatvora Zvonku Šegi, koji je u veljači 2005. godine pijan iz kalašnjikova ranio vlasnika Poljičke kuće Denisa Aljinovića te oteo pjevačicu Eldinu Duratović. Već ga je jednom osudio za ista djela na uvjetnu kaznu, no Županijski sud mu je ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje jer Unković uopće nije naveo koje je olakotne okolnosti utvrdio da bi izrekao uvjetnu kaznu. Uvjetnu, inače, nije ni mogao izreći, i to zato jer kazneno djelo opće opasne radnje nije spustio ispod zakonskog minimuma od godine dana, uočili su suci Županijskog suda. 

Sudac nagrađen za blagost?

Aljinović je zgrožen jučerašnjom presudom. Uvjeren je da je Unković za svoju blagost nagrađen! "To je mogao napraviti samo korumpirani sudac. Noga mi je uništena, živci su stradali, imam invaliditet od 70 posto. Pogledajte na što liči. I kada se rana napravi, nikako da zacijeli. Ja sam jedva živ ostao, ispucao je na mene nekoliko rafala, a sud ga kažnjava uvjetnom presudom. Pa gdje to ima? Tri kaznena djela je počinio. Mene je ranio, pjevačicu oteo, našli su mu hrpu municije, a sud tako blag. I na raspravi sam kazao Unkoviću da je nepošten, jer mi nije dopustio da ponovno svjedočim", žali nam se Aljinović.

"Kada me izrešetao, prislonio je cijev na glavu"

Večeri kada je Šego zapucao nerado se sjeća. Inače su, kaže, bili jako dobri. Tog dana je Šegu, izbjeglicu iz Vukovara, nahranio nekoliko puta. Do problema je došlo kada se napio. Za oko mu je zapala atraktivna pjevačica koja je zabavljala društvo u Poljičkoj kući.

"Htio je po svaku cijenu da pođe sa njim, ali ona nije htjela. Kazao je da će platiti, a ona mu je rekla da će ići ako bude željela, a ne za novac. Nije odustajao. Otišao je po kalašnjikov u kamion i prepriječio put ljudima. Htio je da Eldina pođe sa njima, a ona se opirala. Ja sam ga pokušao smiriti, a on me izrešetao. Dok sam ležao na podu, prislonio mi je cijev na glavu. Bilo je jezivo. Samo sam čekao da okine", prisjeća se Aljinović.

Nakon drame pred Poljičkom kućom, Šego je Eldinu na kraju oteo, utrpao u svoju Scaniu i odvezao iz Srinjina u Mravince. Policajci su je oslobodili nakon jednog sata zatočeništva.

"Kakvu poruku šalje sudac Unković, pucajte, otimajte, sve će vam biti oprošteno"

Denis Aljinović pita se kakva poruku sudac Unković šalje svojom presudom. "Umjesto da sud ovakva djela rigorozno sankcionira, ispada kao da se počinitelji ovakvih kaznenih djela ohrabruju da sa njima nastave. Jer nakon svega, Šegi se ništa strašno nije dogodilo. Zbog njegove obijesti, ja sam danas invalid, a on ne mora ni dana u zatvor. Pucajte, otimajte, sve će vam biti oprošteno?! Pa gdje je tu pravda?! Katastrofa!", očajan je Aljinović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.