"Morinj je bio samo centar za ispitivanje"

"BIO JE TO samo centar za ispitivanje", zaključio je danas jedan od glavnoosumnjičeni Zlatko Tarle Beta, u slučaju ubijenih, zlostavljanih i mučenih većinom dubrovačkih branitelja i civila u crnogorskom logoru Morinj koji je danas nastavljen na Višem sudu u glavnom gradu Crne Gore.

Naime, Tarle je uz Mlađena Govedaricu, Ivu Gojnića, Špire Lučića, Boru Gligića i Ive Menzalina optužen da je kao pripadnik bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) radio zločine u logoru "Morinj" 1991. i 1992. godine.

"Samo smo ih ispitivali"

"U Morinju su bile osobe koje su zarobljene prilikom ratnih djelovanja u okolici Dubrovnika i samo ih ispitivali", rekao je Tarle na suđenju koji je bio aktivni kapetan JNA do 1979. godine, a kasnije je predavao na kotorskom Fakultetu za pomorstvo. Kako je rekao nije naredio, ni učinio, a ni pomogao nekome u izvršenju kriminalnog djela u Morinju.

"Moj otac je Hrvat, majka Srpkinja a rođen sam u BiH i dugo živio u Crnoj Gori. Mi zapravo ovdje na ovom suđenju branimo Crnu Goru od onih koji su imali Jasenovac, Omarske, a mi smo samo bili uvučeni protiv vlastite volje u ratna događanja", zaključio je Tarle dodajući kako se našao na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme.

Kako je rekao nije vidio ni jednu pisanu zapovijed o tretmanu zarobljenika te da su samo vodili "informativne razgovore sa zarobljenim osobama".

"Ništa nismo saznali"

"Od njih nismo dobili neke iole važnije podatke od značaja za ondašnje sigurnosne i ratne procjene JNA", rekao je Tarle ističući kao zarobljenici prigodom ispitivanja nisu bili vezani, nije bilo službenih pasa, niti su zarobljenici tučeni.

Suđenje se nastavlja sutra, a optužnica se zasniva na materijalnim dokazima i iskazima 183 svjedoka, a veliki dio materijala i iskaza doznačila je hrvatska strana, odnosno sud u Dubrovniku. Više od polovice ljudi svjedočit će u Podgorici, a ostali su najavili da će to učiniti putem video linka.

Svjedoci su već dosada govorili o tome kako su ih stražari noću često zatvarali u limene kontejnere, potom su s vanjske strane pucali u zidove kontejnera kako bi ih zastrašivali i fizički iscrpili. Logoraši su često bili primorani da hodaju četveronoške dok bi im optuženi za to vrijeme sjedili na leđima. Bilo je tu i tjeranja zatvorenika da se međusobno tuku ili da drže glavu odmah do kante u koju su ostali mokrili. Osumnjičenici su isto tako zarobljenicima uskraćivali liječničku pomoć.

I.Ć.
Foto: Vijesti (Podgorica)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.