DORH priprema novi potez u slučaju Agrokor. Tako misle spasiti vještačenje?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

DORH povlači novi potez u aferi Agrokor, a do njega dolazi nedugo poslije debakla s financijskim vještačenjem, doznaje N1. Visoki kazneni sud je srušio nalaz vještaka u predmetu protiv bivšeg vlasnika kompanije Ivice Todorića i suoptuženih te ga proglasio nezakonitim dokazom.

DORH se sada zbog svega odlučio obratiti Vrhovnom sudu. Iz dokumenta u sudskom spisu, proizlazi da pripremaju tzv. zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Vrhovni sud odlučuje o tom zahtjevu, a nije isključeno da će zbog toga nastavak raspleta afere Agrokor još malo pričekati, piše N1.

O kakvom zahtjevu se radi?

Zakon o kaznenom postupku DORH-u dopušta podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti. Cilj tog zahtjeva je dokazati eventualne nezakonitosti u procesu.

Ako se utvrdi da je sud povrijedio zakon u odluci koju je donio, postoji mogućnost da dođe do obrata. No, kako su za N1 objasnili pravnici, taj bi se obrat mogao dogoditi samo ako je povreda zakona bila na štetu okrivljene osobe.

Dakle, kada bi se utvrdilo da je povrijeđen zakon na štetu Todorića i suoptuženih, to bi imalo posljedice na cijeli slučaj. Kada je  proglašavanjem vještačenja nezakonitim dokazom procesna situacija već otišla u njihovu korist, DORH može samo doći do deklaratorne odluke o povredi zakona.

DORH u svom zahtjevu za zaštitu zakonitosti može tražiti od Vrhovnog suda da provjeri jesu li zagrebački Županijski sud  i Visoki kazneni sud donijeli zakonitu odluku kada su proglašavali vještačenje nezakonitim.

Je li vještačenje nezakonito?

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je već ustvrdilo da je sud prekršio Zakon o kaznenom postupku. Uvjeravali su kako sudovi arbitrarno i neosnovano tumače da je revizorska kuća KPMG radila za Agrokor pa stoga njezini zaposlenici nisu smjeli pomagati vještaku Ismetu Kamalu u izradi nalaza o poslovanju koncerna.

Naime, to je bio ključni detalj rušenja vještačenja. Nepristranost vještačenja je dovedena u pitanje zbog činjenice da je KPMG radio za Agrokor i zato su zaključci vještaka proglašeni nezakonitim. DORH je u žalbi ukazao da je u postupku povrijeđen Zakon o kaznenom postupku.

"DORH bi mogao odustati od potrage za krivcem"

Nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio zaključak zagrebačkog Županijskog suda o nezakonitosti vještačenja, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek najavila je da će provjeriti što se točno u ovom slučaju događalo. Najprije je održala sastanak sa svima koji su donosili odluke u slučaju Agrokor te je zatražila njihova očitovanja. Također, Hrvoj Šipek je zatražila i prijedloge za daljnje postupanje.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH. Hrvoj Šipek taj zahtjev tek mora usvojiti, no za sada je već napravljen prvi korak jer je zatražen spis sa suda.

Premda svi detalji još nisu obznanjeni, pravnici s kojima je N1 razgovarao potvrđuju kako bi u slučaju da zahtjev za zaštitom zakonitosti bude prihvaćen, DORH bi mogao odustati od potrage za krivcem zbog ovog fijaska. Imali bi dokaz da sudovi nisu radili po zakonu, ali ne bi bilo nikakvih drugih posljedica.

Vještačenje je koštalo preko milijun eura, a Ministarstvo financija je najavilo da će DORH-u osigurati nova sredstva ako bude potrebno za novo vještačenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.