LOKALNI IZBORI

Možemo najavljuje reviziju poslovanja Zagreba. Doznali smo o čemu se radi

Foto: FaH

"ODMAH mislimo naručiti neovisnu financijsku reviziju. Želimo utvrditi pravo stanje gradskih financija te analizu upravljanja gradskom imovinom", govorio je Tomislav Tomašević, čelnik platforme Možemo, tijekom kampanje za gradonačelnika Zagreba. Sada kada je na nedjeljnim izborima pobjedu ostvario s gotovo 200 tisuća glasova, čini se da revizija ipak ne ide odmah, nego će trebati pričekati. No krenimo redom.

Revizija u više faza

Tijekom kampanje za zagrebačkog gradonačelnika Tomašević je više puta naglašavao kako je nužno napraviti uvid u stvarno stanje financija te izvršiti analizu upravljanja gradskom imovinom. Prema posljednjim službenim podacima, manjak u proračunskoj kasi Grada Zagreba iznosi od 400 do 600 milijuna godišnje. Dug Grada Zagreba je negdje oko dvije milijarde kuna, a dospjele neplaćene obveze iznose oko 600 milijuna kuna. Oko 2.2 milijarde kuna dolaze na naplatu kroz kredite.

Prema proračunu Grada Zagreba, ukupni rashodi za ovu godinu planirani su na razini od 12.8 milijardi kuna. Najveći rashod predstavljaju plaće za zaposlene i iznose, oko 4.8 milijardi kuna, što je gotovo 40 posto svih troškova. Da je financijska situacija loša, svjestan je i Tomašević.

No za sada o najavljenoj revizija nema previše podataka. Tomašević je u izbornoj noći otkrio kako će se revizija provesti u više faza te će za nju trebati neko vrijeme.

Prvo izvješće, onda pojedinačni razgovori pa tek onda odluka o reviziji

Kako doznajemo, prva faza uvida u financijske rezultate krenut će nakon što prilikom primopredaje vlasti u petak Tomašević i njegovi ljudi prime tzv. kumulativno financijsko izvješće bivše gradske uprave. Nakon toga Tomašević će sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održati sastanke s još uvijek aktualnim gradskim pročelnicima u Gradu Zagrebu. Podsjetimo, u Gradu Zagrebu aktivno je 27 ureda, koje vodi 27 pročelnika.

Nakon tih sastanaka, a temeljem izrečenog od strane pročelnika te financijskog izvješća koje će predati stara gradska uprava, koju je birao i vodio pokojni gradonačelnik Milan Bandić, čelnici Možemo donijet će odluku o opsegu revizije te o tome na koji će se način odabrati tvrtka ili pojedinci koji će raditi reviziju.

Tomašević je danas govoreći o toj temi na posebnoj konferenciji za novinare rekao kako će revizija poslovanja ići u etapama od gradske uprave preko Holdinga do gradskih ustanova.

"Revizija se ne može se dogoditi odmah, nego u etapama. Potrebno je vremena da se provedu dubinske analize", rekao je Tomašević na tu temu.

Posebna revizija za Pripuzove ugovore

Prema onom što je do sada izrečeno tijekom kampanje, sasvim sigurno će se ići u reviziju pojedinih ugovora, posebno onih koji su potpisani s tvrtkama Petra Pripuza.  

"Imamo situaciju u gospodarenju otpadom da nekoliko poduzeća dobiva dosta unosne ugovore s Gradom. Smatram da se dobar dio poslova može raditi i od strane gradskih poduzeća. Ne vidim razlog da tako skupo plaćamo takve outsourcane poslove nekolicini poduzeća koja se često jedina i javljaju na natječaje. Planiramo napraviti uštede, da svatko može dobiti na natječaju posao i da u Gradu Zagrebu možemo uštedjeti 300 milijuna kuna i 300 milijuna kuna u Zagrebačkom holdingu", rekao je Tomašević tijekom kampanje najavivši posebnu reviziju za Pripuzove ugovore. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.