Možete li zbog ukidanja N1 i Sport Kluba raskinuti ugovor s A1?

Foto: Duško Jaramaz (Pixsell), Osobni album

NAKON odluke operatera A1 Hrvatska da isključi iz svoje ponude kanal N1 te sportske kanale Sport Klub postavlja se pitanje imaju li potrošači pravo prekinuti ugovor s operaterom bez sankcija. Đuro Lubura, stalni sudski vještak za tržišno natjecanje u telekomunikacijama, smatra kako u ovom slučaju potrošači nemaju automatsko pravo na raskid ugovora, no A1 Hrvatska ima obvezu razmotriti svaku pritužbu korisnika i pojedinačno odlučiti jesu li izmjene dovele do "značajne promjene" za krajnjeg potrošača.

>> A1 više neće emitirati programe N1 i Sport Kluba

Podsjetimo, A1 Hrvatska odlučio je isključiti kanale N1 i Sport Klub. Gledatelji u Hrvatskoj koji koriste usluge operatera A1 od 29. ožujka više neće moći gledati kanale United Media - N1 i Sport Klub jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje.

Mijenjaju SK za Arenu sport, no što je s N1?

"Jako smo iznenađeni odlukom operatera A1 o neobnavljanju ugovora o distribuciji kanala, posebno imajući u vidu da su im ponuđeni apsolutno isti uvjeti koji su važili i do sada", rekli su s N1 televizije, inače ekskluzivnog partnera globalnog televizijskog kanala CNN. Valja naglasiti da je prema istraživanju Agencije za elektroničke medije N1 vodeći informativni televizijski kanal. Općenito gledajući sve televizijske kanale, od onih zemaljskih pa do kablovskih televizija, N1 televizija nalazi se na sedmom mjestu po gledanosti u Hrvatskoj.

Danas se oglasio i operater A1 koji se referirao samo na odlazak kanala SK. Naime, objavili su kako na A1 televiziju dolazi Arena Sport i to već od 29. ožujka, isti dan kad prestaje emitiranje Sport Kluba. Zanimalo nas je, s obzirom na ukidanje N1 televizije te sportskih kanala, je li riječ o prevari potrošača.

"Sport Klub je izgubio dosta prava na atraktivne sadržaje"

"Iako nisam bio upoznat s događanjima 'iza scene', ne iznenađuje me poslovna odluka A1 Hrvatske da Sport Klub kanale zamijeni Arena Sport kanalima. Naime, u posljednje vrijeme Sport Klub je izgubio dosta prava na atraktivne sadržaje koje je kupio Arena Sport, pa mi se poslovna odluka A1 da ne žele platiti istu cijenu kao prije, a za bitno lošije sadržaje, čini razumna i u interesu korisnika. Naime, čini se da je United Media htjela zadržati iste prihode od A1 korisnika iako ne nude niti približno jednako kvalitetne sportske sadržaje i logično mi je da to nije prošlo", kaže stalni sudski vještak Lubura.  

No ako i postoji logika za SK, što je s N1?

"Kada govorimo o prestanku distribucije N1 kanala koji korisnici A1 više neće moći pratiti, znam da pojedini davatelji usluga medijskog sadržaja različite kanale slažu u pakete kako bi telekom operatore primorali da uz atraktivniji kanal kupe i manje atraktivne, pa pretpostavljam da je za prestanak distribucije N1 kanala od strane A1 odgovorna upravo takva politika prema kojoj United Media vjerojatno nije dopustila da A1 distribuira N1 kanal ako ne ugovori i Sport Klub kanale. Svakako, poslovni odnosi United Medije i A1 Hrvatske njihova su stvar, a korisnici će u konačnici ocijeniti koliko su zadovoljni ovakvom poslovnom odlukom A1 da Sport Klub kanale zamijene Arena Sport kanalima", objašnjava Lubura.

Imate pravo na pritužbu zbog promjene

Kako je pojasnio, veći broj korisnika bit će zahvaćen promjenom sadržaja, no što s onima kojima ova promjena ne odgovara?

"Velik broj korisnika bit će zahvaćen ovom promjenom sadržaja pa valja pojasniti kako oni u konkretnom specifičnom slučaju gdje dobivaju zamjenski sportski sadržaj nemaju automatsko pravo na raskid ugovora bez poštivanja ugovorne obveze koje je propisano Zakonom o elektroničkim komunikacijama. Međutim, A1 Hrvatska ima obvezu razmotriti svaku pritužbu korisnika i pojedinačno, poštujući svoje uvjete poslovanja, odlučiti o svakom slučaju kako korisnici kojima je sukladno njihovim navikama gledanja došlo do značajne promjene ne bi bili oštećeni", zaključuje na kraju Lubura.