Mrak Taritaš Bandiću: Skupljaj otpad, a ne otpadnike po saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNICA GLAS-a Anka Mrak Taritaš je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću poručila da bi bilo puno pametnije da se brine i da vodi računa o skupljanju otpada u gradu, a ne, kako je rekla, o "skupljanju otpadnika" u Hrvatskom saboru. 

"Kad problem stavljate pod tepih onda on raste, raste, raste i u jednom trenutku se vi lijepo popiknete na to i padnete na nos. I ne bi to bilo ništa čudno da vam taj pad na nos, što je slučaj grada Zagreba, će u konačnici rezultirati kaznama jer svoj posao nećemo odraditi - 2020. godina je tu. Tako da to treba gledati s jedne strane penale koje će i Grad Zagreb i Republika Hrvatska plaćati zbog neobavljenog posla, ali s druge strane svaki grad treba biti prijatelj svojim građanima", istaknula je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u prostorima stranke na temu "Gospodarenje otpadom u Zagrebu i mogućnosti korištenja EU fondova". 

Mrak Taritaš: Bandić novac iz proračuna Zagreba troši da skuplja otpadnike u saboru, a ne otpad

Rekla je da građani razumiju što znači razvrstavati otpad i to i rade, ali su rezultat toga "zeleni otoci" koji su pretrpani, otpad se odvozi rjeđe i skuplje, te Grad Zagreb sa svojim strukturama ne omogućuje građanima da oni rade bazično ono što žele raditi - oni žele razvrstavati otpad i žele se svjesno i odgovorno prema tome ponašati i tu je uloga Grada da im to omogući.

Istaknula je da su u Gradskoj skupštini u prvoj polovici ove godine ukazivali na taj problem, dobili su puno obećanja, ali od obećanja se ne živi, odnosno u Gradu Zagrebu su ta obećanja uobičajena stvar gradonačelnika.

Mrak Taritaš poručila je Bandiću da bi bilo puno pametnije da se brine i da vodi računa o skupljanju otpada, a ne o skupljanju otpadnika u Saboru. Rekla je da Bandić više vodi računa da proračun koristi za skupljanje tih "otpadnika", a za otpad očito znatno manje.

Istaknula je i kako se za rješavanje problema otpada u Zagrebu mogu koristiti fondovi Europske unije koji su dostupni, ali je dobro poznato da se oni ne koriste zbog toga što kod fondova nema improvizacije.

"Nema da posao date svom prijatelju, svom kumu, svom poznaniku nego cijeli taj postupak mora biti transparentan", istaknula je Mrak Taritaš.

Zaključila je da će nažalost Zagrepčani plaćati nerad gradonačelnika Bandića. "Plaćamo ga dva puta - plaćamo ga iz proračuna Grada Zagreba, plaćamo ga zato što nismo koristili fondove Europske unije pa ćemo plaćati određene penale. Svi se trebaju okrenuti oko sebe i vjerovati svojim očima. Oči pokazuju zatrpane 'zelene otoke', pokazuju da nam onemogućuje ono što nam je obećao da razvrstavamo na kućnom pragu i pokazuje to da se otpad sve rjeđe odvozi, a ono što vidimo na svojim računima je da skuplje plaćamo. I to je nedopustivo i tako ne treba upravljati gradom", poručila je Mrak Taritaš.      

"Neovisni za Hrvatsku su konzumirali brak s Bandićem i sad su otišli u oporbu"

Na pitanje novinara kako komentira "kaos" u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Mrak Taritaš je odgovorila kako ne misli da je u njoj ''kaos''.

"Ja mislim da je taj jedan brak koji je gospodin Bandić sklopio s Neovisnima za Hrvatsku, koji je bio brak iz interesa, da očito jedna strana je zaključila da je interes konzumiran i da mu to više ne treba i evo sad su već pet dana odlučili biti oporba. Vidjet ćemo kako će to završiti", istaknula je Mrak Taritaš.

Ocijenila je kako je umješnost gradonačelnika Milana Bandića u svim tim pregovorima evidentna, a sve o tome govori da je Bandić s jednim mandatom ušao u Hrvatski sabor, a došao je do Kluba zastupnika s 11 mandata.

"Osim toga, i taj proračun Grada Zagreba je dosta izdašan, pa kako gradonačelnik voli s njim upravljati za svoju korist i korist svoje stranke. Mene ne bi čudilo da bude u ponedjeljak nekakvih novosti", poručila je Mrak Taritaš.  

Rekla je da su razlozi Neovisnih za Hrvatsku dvojaki. "Oni su jedini svoj predizborni program realizirali odmah na prvoj i drugoj sjednici Gradske skupštine 100 posto. Željeli su promijeniti Trg maršala Tita, i to im je bio jedini slogan koji smo vidjeli u izborima za Grad Zagreb, i oni su to iskoristili. Dobili su određene sinekure koje su ih isto zadovoljile i sada očito u želji žele izazvati određeni nemir u Gradskoj skupštini. Očito su nekakve procjene da bi njima izbori odgovarali, ali tu su opet međusobni obračuni unutar HDZ-a", ustvrdila je Mrak Taritaš.  

A za plaćeni oglas u novinama kojim se gradonačelnik Bandić ispričava zbog nedavnog susreta na Dušni dan s Draganom Markovićem Palmom u Zagrebu, Mrak Taritaš je rekla kako ne vjeruje da nije znao tko dolazi.

Mrak Taritaš o Palmi: Bandić je znao tko mu dolazi

Bandić je primio izaslanstvo Skupštine grada Jagodine na čelu s Draganom Markovićem Palmom, a u isprici je ustvrdio je da nije znao za njegove veze s Arkanom i što je radio 1990-ih.

"Taj je dolazak bio pripremljen i ja vjerujem da nitko u ovom gradu ni u ovoj zemlji ne vjeruje u to da gradonačelnik Bandić nije znao tko dolazi. Razlog njegovog dolaska možda ćemo u dogledno vrijeme vidjeti", rekla je Mrak Taritaš.

Dodala je kako "smo najprije vidjeli da je Neovisnima za Hrvatsku to bila kao kap koja je prelila čašu, ali dosta neuvjerljivo".

Ali, s druge strane, gradonačelnik gradski proračun koristi za plaćanje zastupnika u Gradskoj skupštini, kroz različite udruge, plaća za prikupljanje po Hrvatskoj određenih vijećnika za jačanje svoje stranke i ne vidi tu apsolutno nikakav problem, rekla je, uz ostalo, Mrak Taritaš.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.