Mrak-Taritaš: Ustavni suci imaju ogromnu moć. Treba im ograničiti mandat

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš pozvala je danas sa saborske govornice sve stranke da konsenzusom prije izbora 10 novih ustavnih sudaca, što Saboru predstoji idućih mjeseci, dogovore promjenu i ograniče njihov reizbor na samo jedan mandat, čime bi, smatra ojačali tu instituciju.

"Ustavni suci imaju ogromnu moć, kao što smo nedavno vidjeli u našoj državi mogu čak i prijetiti da će poništiti volju birača na izborima. Treba priznati da su odluke koje su donosili po pitanju prava sloboda i ljudskih sloboda uglavnom bile dobre, no problem imaju kada treba odlučivati protiv vlasti, HDZ-ove vlasti", kazala je u slobodnom govoru zastupnica Mrak-Taritaš govoreći o imenovanju novih ustavnih sudaca koje narednih mjeseci predstoji Saboru. 

"Kod nas ustavni suci nisu ni stručni ni nepristrani"

Naime, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav danas je donio odluku o raspisivanju poziva za izbor novih sudaca Ustavnog suda, s obzirom na to da je za 10 od 13 sudaca istekao prošlog tjedna mandat, koji će biti ovih dana objavljenih u Narodnim novinama, nakon čega će kandidati imati 30 dana za prijavu.

"Ustavni sud nije isključivo pravno nego velikim dijelom i političko tijelo, zato većina zemalja prakticira neki oblik stranačkog dogovora dok neke otvoreno primjenjuju uravnoteženu diobu između stranaka i nitko ne propituje stručnost i nepristranost tako izabranih sudaca", rekla je zastupnica dodavši kako, nažalost, kod nas ustavni suci nisu ni stručni ni nepristrani. 

A rješenje za jačanje Ustavnog suda vidi u skraćivanju mandata ustavnih sudaca na samo jedan. "Ne možemo zabraniti da se oni koji su se bavili politikom kandidiraju, ali možemo ograničiti reizbor sudaca na jedan mandat. Pozivam sve stranke u Saboru da konsenzusom unesemo takvu promjenu u Ustav prije nego izaberemo suce", poručila je Mrak-Taritaš. 

Miletić: Učitelje se birokratizira, a djecu okrnjuje

Mostov Marin Miletić kritizirao je za govornicom najavljenu reformu strukovnog obrazovanja. 

"Učitelje se birokratizira, a djecu sustavno okrnjuje. U javnom savjetovanju imamo niz kurikuluma, nastava povijesti je za 50 posto ukinuta. Učenici srednjih strukovnih škola imaju zakonsko pravo na cjelovito obrazovanje - povijest, biologiju, politiku i gospodarstvo, što im je sada 'skresano'. Idu u strukovnu školu, ali moraju imati opću kulturu", naglasio je.

Najavio je krajem lipnja tematsku sjednicu Odbora za obrazovanja na tu temu te pozvao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih da uvaže primjedbe koje su podnijeli profesori. Inicijativu je pohvalio i podržao član vladajuće većine, zastupnik Domovinskog pokreta Krešimir Čabaj, naglasivši kako je šira rasprava o reformi strukovnog školstva itekako potrebna. 

"Postoje teme koje nadilaze stranačku pripadnost, a jedna od njih je i ova", kazao je. A najavio je, s obzirom na to da dolazi iz Slavonije, kako će inzistirati da se međunarodni željeznički koridor 5C priključi na koridor 10, kojim bi se, istaknuo je, ubrzalo putovanje stanovnika Osječko-baranjske županije do glavnog grada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.