Mrtav pijan pregazio dvojicu pješaka i teško ih ozlijedio. Ne ide u zatvor

Ilustracija: Grgur Zucko/PIXSELL

MUŠKARAC iz okolice Zadra osuđen je na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su dvojica pješaka zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život. Osuđeni muškarac upravljao je automobilom s 2.2 promila alkohola u krvi kad je vozilom naletio na dvojicu pješaka, piše 057 portal.

Jedan pješak je silinom udara odbačen na prednje vjetrobransko staklo koje je probio i upao u unutrašnjost automobila. Pješak je pritom slomio tri grudna kralješka, lijevu nadlakticu i lijevu lisnu kost te zadobio nagnječenje pluća, koje je moglo dovesti do teških posljedica poput krvarenja ili prestanka disanja.

Automobilom se zabio u stablo

Vozilo je drugog pješaka odbacilo na kolnik i taj pješak je zadobio krvarenje moždanih ovojnica, nagnječenje lijevog čeonog režnja mozga, prijelom lijeve potkoljenice i patološku komunikaciju karotidne arterije s venskim pleksusom, sljepoočne, jagodične, gornje čeljusti i klinaste kosti lijevo. 

Osuđeni muškarac se s još jednim putnikom u automobilu nastavio nekontrolirano kretati po kolniku, nakon čega je vozilo izletjelo na šljunčani parking, gdje je udarilo u stablo. Policija je očevidom utvrdila da se vozilo kretalo brzinom 64 km/h kad je prešlo na lijevu prometnu traku i naletjelo na pješake. 

Prekršio je šest zakona

S obzirom na noćne uvjete vožnje i činjenicu da je upravljao po utjecajem alkohola koncentracije od 2.02 g/kg alkohola u organizmu, vozačeve sposobnosti bile su znatno smanjene.

Stalni sudski vještak je tijekom sudskog procesa utvrdio da su obojica pješaka u nesreći zadobila desetak teških i lakih tjelesnih ozljeda koje su mogle ugroziti njihov život te su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje. 

Unatoč tome što je sutkinja navela šest zakona koje je vozač prekršio, uvažila je njegovu prijašnju neosuđivanost, dano priznanje i iskazano iskreno kajanje. Zbog toga je kaznu zatvora od godine dana pretvorila uvjetnu s izrečenim rokom kušnje od pet godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.