MUP: Aktivisti lažu, policija je provela istragu protiv Bandića!

"MINISTARSTVO unutarnjih poslova Republike Hrvatske mora reagirati na niz netočnih činjenica koje su danas na konferenciji za medije namjerno iznesene od strane aktivista udruga Zelena akcija i Pravo na grad". Uvodna je to rečenica MUP-ovog priopćenja u kojem osporavaju navode aktivista koji se bore za spas Varšavske ulice da je i policija dala svoj obol u devastaciji centra Zagreba.

Na osnovi kaznene prijave koju su Zelena akcija i Pravo na grad podnijeli protiv Milana Bandića policija je provela istragu, tvrde iz MUP-a, te je svoje izvješće dostavila Uskoku 1. srpnja ove godine. Dva tjedna kasnije, 14. srpnja, Uskok je zatražio dodatne policijske izvide koji su trajali do 30. srpnja kada je podneseno drugo posebno izvješće.

Uskok je, stoji u MUP-ovom priopćenju, 2. kolovoza policiji dostavio novi zahtjev zbog kaznene prijave koju su Zelena akcija i Pravo na grad podnijeli protiv pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba i zaposlenika Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba. "Po tom zahtjevu policija trenutno žurno postupa te će on biti ispunjen najkasnije u roku od 30 dana od zaprimanja zahtjeva, kako je to predviđeno i Zakonom o kaznenom postupku", priopćili su iz MUP-a.

Iz policije podsjećaju kako su u ovom slučaju radili po zahtjevu Uskoka, zbog čega nisu ni mogli sami zaključiti kriminalističko istraživanje. "Policija je sve što se od nje zahtijevalo ispunila, i to u najkraćim mogućim rokovima", tvrde iz MUP-a uz napomenu kako su "u svim konkretnim slučajevima poštovane odredbe Zakona o kaznenom postupku i Protokola o suradnji Državnog odvjetništva i policije". Odluku o podnesenim kaznenim prijavama donijet će nadležno državno odvjetništvo i Uskok.

"Na najave udruga Zelena akcija i Pravo na grad da će se detaljnije pozabaviti pitanjem djelovanja Ministarstva unutarnjih poslova, ističemo kako je javnost rada policije i MUP-a jedan od temeljnih načela i u tom smislu svatko, pa i ove udruge, može pratiti rad ovog ministarstva. Međutim, nitko pa ni spomenute udruge ne mogu svojim pritiscima utjecati na zakonite odluke koje se donose unutar hrvatske policije i MUP-a", zaključuje se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.