MUP drastično povećava broj radara na cestama, moći će snimiti sve prekršaje

Foto: Index

U MINISTARSTVU unutarnjih poslova danas je potpisan sporazum o nabavi novih radarskih i laserskih uređaja za mjerenje brzine na cestama težak 53 milijuna kuna.

Policija je, naime, odlučila još intenzivnije nadzirati promet zbog sve većeg broja prometnih nesreća ove godine, u kojima je poginulo čak 313 osoba.

Novi radari moći će, osim brzine, registrirati i druge prekršaje poput nekorištenja pojasa ili korištenja mobitela tijekom vožnje.

"Uz 26 fiksnih radara za mjerenje brzine koji su već postavljeni, do 2020. bit će kupljeno i u upotrebu pušteno njih još 75. Na 62 specijalna kućišta za nadzor brzine dolazi još 150, a kupujemo i 50 novih fiksnih laserskih uređaja te još 100 ručnih laserskih uređaja za mjerenje brzine", kazao je ministar Davor Božinović.

Drastične kazne za divljanje na cestama

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova i stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti dovršili su početkom prosinca izmjene i dopune zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se postrožavaju kazne, posebno za recidiviste prometnih prekršaja.

Uz podizanje najveće kazne na 20.000 kuna (za one koji prekorače brzinu za 50 kilometara na sat od maksimalno dopuštene), planiraju povećati i ostale kazne. Tako bi se kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa sa sadašnjih 500 kuna povećala na 1000 kuna, a telefoniranje u vožnji s 500 na 1500 kuna.

U zakonskim izmjenama uz povećanje kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila, ali samo za vozače recidiviste. Ta se mjera predlaže za vozače koji su najmanje već dva puta pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno uhvati u vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako prekorače dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara na sat, namjerno prođu kroz crveno ili odbiju alkotest ili test na droge.

U MUP-u kažu da povećanjem kazni žele smanjiti broj smrtno stradalih u prometu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.