Musk na Twitteru: Kupio sam bitcoin, ethereum i dogecoin. To je to

Foto: EPA

ELON MUSK, izvršni direktor Tesle, danas je otkrio u koje je kriptovalute investirao u posljednjem razdoblju.

Musk, inače poznati zagovornik kriptovaluta, otkrio je da nije ulagao u meme kriptovalutu shiba inu iako su njegovi tvitovi o meme kriptovaluti u prošlosti izazvali ogroman rast cijene.

U nizu tvitova ponovio je da podržava dogecoin, nazivajući ga "narodnim kriptom", kao i mnogi njegovi zaposlenici u Tesli i SpaceX-u.

No rekao je da nema nikakve veze s neprofitnom zakladom Dogecoin. Rekao je da ni on ni njegov suradnik Jared Birchall nisu bili u savjetodavnom odboru zaklade koja radi na promociji kriptovaluta putem patenata, zagovaranja i zaštite žiga.

U jednom tvitu otkrio je da je kupio bitcoin i ethereum, dvije najveće kriptovalute na svijetu, što je portfelj o kojem je javno govorio i ranije.

Dogecoin je nakon ovih objava skočio 7.7 posto i njime se u ponedjeljak ujutro trgovalo na 0.27 dolara (0.20 funti).

Vrijednost kriptovalute shiba inu porasla je više od 50 posto te je u nedjelju dosegla rekord od 0.000044 američkih dolara i tako postala jedanaesta najveća kriptovaluta na tržištu.

No kada je korisnik Twittera @ShibaInuHolder pitao Muska koliko shiba inu tokena posjeduje, njegov je odgovor bio: "Ništa." 

Do ponedjeljka ujutro vrijednost kriptovalute shiba inu pala je na 0.000039 dolara.

Musk i meme kriptovalute

Zajednica okupljena oko kriptovalute shiba inu uznemirila se zbog Muskovog tvita, a jedan korisnik je upitao: "Zašto Elon mora posjedovati bilo koji $SHIB da bi bio vrijedan? Fokus bi trebao biti na njegovoj praktičnoj primjeni."

Ranije ovog mjeseca vrijednost kriptovalute shiba inu porasla je na 0.000013 dolara nakon što je Musk na Twitteru objavio fotografiju svog šteneta, iste pasmine po kojoj je token dobio ime. Postoji još jedna meme kriptovaluta, pod nazivom Floki, koja nosi isto ime kao Muskov ljubimac pasmine shiba inu.

Muskovi tvitovi često imaju značajan utjecaj na cijenu kriptovaluta. Naprimjer, bitcoin je snažno porastao kada je na Twitteru napisao da će Tesla nastaviti prihvaćati bitcoin nakon što postane ekološki prihvatljiviji.

"Muskovi tvitovi kontroliraju uspon i pad digitalne imovine"

Analitičari su suzdržani prema reakcijama malih investitora na Muskove objave.

"Kao što smo vidjeli s dogecoinom, a sada i shiba inuom, tvitovi magnata poput Elona Muska kontroliraju uspon i pad digitalne imovine", izjavio je za Yahoo! Finance Michael Kamerman, izvršni direktor Skillinga.

"Društveni mediji i financijski influenceri izvrsni su u kontekstu uvođenja u koncept kriptovaluta, ali investitori moraju prosuđivati izvan zabave koja se događa online i sami dublje zagledati u kriptovalute prije nego što donesu bilo kakvu odluku", zaključuje Kamerman.